×

Ukrán nemzetiségi műsor: Magyarországi Sevcsenko Napok

A március 29-i adás tartalmából.

2019. március 22- és 24 között kerültek megrendezésre az idei Magyarországi Sevcsenko Napok. Ezen alkalomból a Kárpátaljai Népi Akadémiai Énekkar lépett színpadra Szeged, Nyíregyháza és Budapest nagyszínpadán.
A Kárpátaljai Népi Akadémiai Énekkar 1945. szeptember 25-én alakult Ungváron, mint Kárpátalja első professzionális tánc-ének-zenés kollektívája. Fennállása mintegy 70 éve során sikerült megmaradnia Ukrajna kultúrája egyedi és egyetlen darabjának, gyöngyszemének, ami nem kizárólag az ukrán művészetet terjeszti, demonstrálja, de a tájon élő összes nemzetiségét.
A kollektíva repertoárjában ősi ukrán, szlovák, magyar, cseh, román, német, roma énekek és táncok is fellelhetőek, amelyeket nagy előszeretettel terjesztenek mind Ukrajnában, mind pedig a határon túl is.
A budapesti fellépésnek a Duna Palota adott otthont, ahol természetesen a teltház sem maradt el.
Az est három részből állt. Elsőként Lidia Sutko hegedűművész, Ukrajna Nemzeti Művésze, számos nemzetközi hangverseny győztese- és Olekszandr Kozarenko zongoraművész, Ukrajna Elismert Művésze, a művészettudományok doktora, zeneszerző léptek színpadra. Ezt követően az Ukrán Országos Önkormányzat által működtetett Vasárnapi Iskola növendékei szereplését (felkészítő tanárok: Zoja Kuncevszka, Ljubov Szavina) láthatta a nézőközönség. Végül a várva várt Kárpátaljai Népi Akadémiai Énekkar (igazgató, művészeti vezető Natália Petyij-Potapcsuk) és a Mihajlo Malafij-Tetyana Zsuravely operaénekesek előadása zárta a fergeteges hangulatban telt estét.
A koncertet nagy érzelmi telítettség jellemezte. A kórus számos közismert népdalt adott elő, de nem hiányoztak az érdekes kortárs feldolgozások sem. A kórus műsorát a balett együttes táncai gazdagították. A táncosokat kísérő zenekar virtuozitása a legváltozatosabb ízlésű és vérmérsékletű közönség igényeit is kielégítette. A szcenírozott énekes-táncos jelentekben felhangzottak szakrális, népi és lírai dalok. A kozák kompozíciókban megszólalt a hősiesség és a líra csakúgy, mint a szikrázó incselkedő nóták. Az energikus szólók hallatán úgy éreztük, hogy a terem egyszer csak felrobban, és mindenki táncra perdül. A kardok és pikák villanásai és a kozákok tánca láttán a közönség harsány éljenzésben tört ki és vastapssal köszönte meg a művészek teljesítményét.
Ljubov Nepop, Ukrajna Magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének az ünnepséggel kapcsolatos gondolatai:
„A Nagy Kobzos életútja az ukrán népakarat remek ábrázolása, annak, miként küzd a nemzet önállóságáért, függetlenségéért. Országunk történelmének során számtalanszor kellett újraépítenünk államiságunkat, ám az ennek ellenére számtalanszor szakították el tőlünk. Azonban most teljesítenünk kell Sevcsenko ígéretét, megkell védenünk államunkat!
1991-ben, függetlenségünk kikiáltásakor döntést hoztunk. 2013-ban, a Dicsőséges Forradalom idején európai jövőképünk mellett álltunk ki. 2014-ben összefogtunk az országunkat ostromló orosz agresszió ellen…”
Hiszek abban, hogy Ukrajna Fegyveres Erői a Nagy Kobzos üzenetével a szívében büszkén néz szembe mindennemű ellenséggel, melynek eredményeként egy nagy erős, független Ukrajnát üdvözölhetünk!”

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább