Bevezető (felvezető) műsor a keddi operaközvetítésekhez

Az operákat szeretné közelebb hozni a hallgatókhoz a Prológ című műsor, amely különleges közvetlenséggel, összekacsintó barátságossággal kívánja felkészíteni a hallgatót a több órányi legtöbbször idegen nyelven előadásra kerülő operák befogadására. A műsor a keddi operaközvetítések előtt az aktuális művet mutatja be minden fontos tudnivalójával, érdekességével.
A műsorban nem úgy hallunk erről a műfajról, mint ahogyan szigorú énektanáraink követelték tőlünk, vagy ahogyan a még szigorúbb tekintetű muzikológusok igyekeznek kisajátítani e területet a maguk számára, hagyva, hogy egyre nagyobb szakadék tátongjon az egyszerű halandó, és a valamikor éppen az egyszerű halandók szórakoztatására és gyönyörűségére írt operák között. A műsort az előadásra kerülő opera zeneszerzőjének rövid életrajza és az opera cselekménye zárja. A műsorvezető szól a bemutatás idejéről, helyéről, körülményeiről, a magyarországi bemutatóról, szövegkönyv szerzőjéről, a történés helyéről, idejéről. Megemlíti az esetleges változatokat, valamint az operához kapcsolható érdekességeket. A hallgató megtudhat számtalan adatot, körülményt, anekdotákat hallhat, megismerhet személyeket, színházakat, amire eddig talán nem volt példa az operáról szóló ismertető könyvekben sem.
Azok számára, akik most kezdik élvezni az opera varázsát, más élményt nyújt egy operaközvetítés, ha meghallgatják a 30 perces felvezető műsort, amelyben figyelemfelhívó rövid operarészletek is megszólalhatnak, mire érdemes fülelni.

A műsor szerkesztője Bánkövi Gyula, a műsorvezető László Ferenc.

Adás: kedd 19:00-19:30