M5

Nincs többé távolság - Új Selyemút

Szeptember 29- október 1-ig az M5 műsorán!

1. rész – Beilleszkedés
Szeptember 29., 17:30

A vándorlás az emberiség egyik legősibb motívuma. Ez hajtja a változás motorját a nagyvilágban. A hegyekkel és folyókkal tarkított szomszédos nemzetektől a legtávolibb államokig…az ősi civilizációktól a fejlődő országokig végig az Új Selyemút mentén. A gazdagságot és boldogságot hajszoló kínaiak mind a mai napig azon fáradoznak, hogy új lehetőségekre leljenek a tengerentúlon. Beilleszkedés, gazdagság, kapcsolatok…oly távol és mégis közel.

Az élet mindenütt ugyanolyan. Kínában és Magyarországon is. Ha be tud illeszkedni, akkor sikerrel boldogulhat, akár Vang Jühsziang, akinek a lánya, Nini már Budapesten született és itt tanul. 2004-ben alapították ezt az iskolát, amely az európai állami iskolák közül ez az egyetlen, ahol kínai nyelven is folyik az oktatás.
Kína és Kambodzsa népe közötti jó kapcsolat ápolása is fontos, már több mint 20 éve, amikor még háborús időszak volt abban az országban.

2. rész – Gazdagság
Szeptember 30., 17:30

Lin Csengsuan a saját áruháza évfordulójára készül. Amikor először jött Olaszországba, azt hitte, hogy ha ugyanolyan keményen dolgozik majd, mint Kínában, akkor boldogulni fog. Nem ment könnyen. 1994-ben, az akkor 23 éves Csou Zsungcsing többször is járt Pratóban. Végül saját ruhafeldolgozó üzemet nyitott, ahol készruhákat dolgoztak fel.

2019-ben Caj Kuovej és a részvényesei több gyárba is befektettek Madagaszkáron, ahol egymás után indították el az építkezéseket. Emiatt Kuovejnek két éven át kellett ide-oda utazgatnia Kína és Afrika között. A távoli ország a kereskedelem képviselőit ugyanolyan szívesen látja, mint az ipari tevékenységben érdekelt befektetőket.

3. rész – Kapcsolatok
Október 1., 17:30

A Landmark Mekong Riverside Hotel egy figyelemre méltó épület Vientián városában. 2012-ben épült, amikor épp Laoszban került sor a 9. Ázsia–Európa csúcstalálkozóra. Mióta az 1980-as években Kína a reform és a nyitás útjára lépett, a fiataloknak rengeteg lehetőségük nyílik, hogy felfedezzék a világot. Jao Pinnek hét évébe telt, amíg sikeressé vált. Ekkoriban a laoszi Vientiánban lévő teherkonténerek közel fele hozzá tartozott.

Jüan Csien Ping a Buenos Aires-i önkormányzat tagja. Ma azért jött be korán a városházára, hogy részt vegyen az argentin Függetlenség Napi ünnepségen. 2015-ben választották meg, így Argentína történelmében ő lett az ország első ázsiai származású képviselője. A 80-as évektől kezdve Kína egyre gyakrabban üzletelt más országokkal. A tudomány, a technológia, az ipar és az emberi erőforrások világméretű együttműködése tette lehetővé az ország gazdasági terjeszkedését.

Kínai dokumentumfilm-sorozat, 2019

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Zene: Yongmei Wu
Operatőr: Lovasi Zoltán, Ren Ning, Shao Ke, Sun Qiang, Sun Yu, Várkonyi Sándor, Wu Xianglie, Zhang Haining
Rendezte: Liu Dongshi, Qing Chen, Wen Yijun, Yuan Zhuang, Zhao Chenxu

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/1-1.png
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/1.jpeg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/1-2.png
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább