×

M5

Daniel Deronda

Július 12-től hétvégente az M5 műsorán!

Az 1870-es évek Angliájában játszódó történet két fiatal egymásét több ponton érintő sorsát követi. A címszereplő Daniel Deronda, egy intelligens és jóképű fiatalember származását homály fedi, de szerető gondviselőjének, Sir Hugo Mallingernek hála, a legjobb társadalmi körökben mozoghat. Gwendolen Harleth gyönyörű, de a végletekig elkényeztetett ifjú hölgy, aki édesanyjával és húgaival él vidéken, és az álma az, hogy gazdag férjet találjon. Erre hamar fel is csillan a remény, amikor megakad rajta az egyik szomszéd úr szeme. Az illető, Henleigh Grandcourt nem más, mint Sir Hugo örököse, aki ki is fejezi házassági szándékát. Gwendolen ugyan nem szerelmes belé, mégis hajlik rá, hogy elfogadja az ajánlatot, ám váratlanul feltűnik egy asszony, aki azt állítja, ő Grandcourt szeretője, sőt három közös gyermeküket is megmutatja, és arra kéri Gwendolent, ne menjen hozzá a férfihoz, ne rontsa gyermekeinek esélyét az örökségre. A lány megdöbbenésében ígértetet tesz erre, majd hogy találkoznia ne kelljen Grandcourt-ral, Németországba utazik, ahol egy kaszinóban sodorja össze az élet Daniel Derondával, aki váratlan körülmények között a segítségére siet. Deronda megmentő szerepbe kerül Londonban is, amikor kiment a Temzéből egy fiatal nőt, aki öngyilkosságot akart elkövetni. A nő Mirah Lapidoth, egy zsidó énekesnő, akinek rokonait keresve Daniel kapcsolatba kerül a londoni zsidó negyed lakóival, ami sorsfordító találkozásnak bizonyul.
A BBC 2002-ben készítette el George Eliot azonos című regényének négyrészes adaptációját, amelynek forgatókönyvét a klasszikus regények televíziós feldolgozásainak mestere, Andrew Davies írta, akinek a nevéhez olyan híres darabok fűződnek, mint a Büszkeség és balítélet, A kis Dorrit, a Háború és béke vagy A nyomorultak. A főszerepeket Hugh Dancy, Romola Garai, Hugh Bonneville és Jodhi May alakítják.

Angol tévéfilmsorozat, 2003

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Forgatókönyvíró: Andrew Davies
Zene: Robert Lane
Rendezte: Tom Hooper

Szereplők: Hugh Dancy (Daniel Deronda), Romola Garai (Gwendolen Harleth), Hugh Bonneville (Henleigh Grandcourt), Jodhi May (Mirah Lapidoth), Edward Fox (Sir Hugo Mallinger), Celia Imrie, Greta Scacchi

Videó ajánló

Olvasson tovább