×

M5

A Pál utcai fiúk

január 22-én, 14:04-től az M5 műsorán!

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére- rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az “ellenséges” támadásra. Bokát választják vezérül. A többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik.

A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az “ellenség” által elrabolt grund-zászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új “főhadnagyi” rangjának, ájultan esik össze. Boka visszatér a grundra, ahol a fatelep őrétől megtudja, hogy rövidesen bérház épül a grund helyén. Zokogva búcsúzik a grundtól, amelyért Nemecsek az életét áldozta, és amely a gondtalan gyermekkor egy darabját jelentette.
Molnár Ferenc világhírű regényének filmváltozata.

A film 1969-ben a Magyar Játékfilmszemlén a közönség díját nyerte, és jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

Magyar ifjúsági film, 1968

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Rendezte: Fábri Zoltán
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán
Zene: Petrovics Emil
Operatőr: Illés György

Szereplők:
Anthony Kemp (Nemecsek Ernő)
William Burleigh (Boka)
Törőcsik Mari (Nemecsek anyja)
Paál László (Nemecsek szabó)
Pécsi Sándor (Rácz tanár úr)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/12/7912.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább