×

M5

A fehér gárda

Július 16-tól minden hétvégén este az M5 műsorán!

Bulgakov műve, A Mester és Margaréta zseniális remekmű, amely Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. Ám az író nem ezt a művét értékelte a legtöbbre, hanem a részben saját élményeit feldolgozó A fehér gárda című regényét, amelynek alcíme A Turbin család napjai. A 1923-24-ben keletkezett mű az októberi forradalom utáni polgárháborúnak állít emléket. Annak a korszaknak, amely során a művelt polgárság sorsa tragikus fordulatot vesz. A regényből színpadi verzió is készült, amelyet Sztálin olyannyira kedvelt, hogy körülbelül hússzor nézett meg.
A Kijevben élő Turbin-testvérek életébe az 1918-as év sok tragikus eseményt hoz. Meghal édesanyjuk, aki a halála előtt azt kéri három gyermekétől, Aljosától, Nyikolajtól és Jelenától, hogy szeretetben éljenek. A városban káosz uralkodik: a hetman az országot elfoglaló németekkel szövetkezik, Kijev lakói rettegnek, mert a vörösök élén Petljura megindult a város ellen.
A regényből 2012-ben Szergej Sznyezskin készített egy nyolcrészes tv-filmsorozatot, amelyet augusztus 16-tól az M5 műsorán tekinthetnek meg nézőink.

Orosz tévéfilmsorozat, 2012

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Forgatókönyvíró: Marina Djacsenko, Szergej Djacsenko
Operatőr: Szergej Macsilszkij
Rendezte: Szergej Sznyezskin

Szereplők: Konsztantyin Habenszkij (Alekszej Turbin), Kszenija Rappoport (Jelena), Nyikolaj Jefremov (Nyikolaj Turbin), Szergej Brjun (Larioszik), Igor Csernevics (Talberg)

Videó ajánló

Olvasson tovább