Vitézy László sok emléket őrzött Huszárik Zoltánról

M5

A következő két hétben Vitézy László előtt tiszteleg tematikus műsorokkal a közmédia annak alkalmából, hogy a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező posztumusz Huszárik Zoltán-díjban részesült. A Duna Család-barát című műsorának legutóbbi adásából kiderült, a két filmművész személyesen ismerte egymást, több nemzetközi filmfesztiválon is részt vettek együtt.
 

A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján a 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztivál egyik kiemelt helyszínén, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében Vitézy Péter vette át.

„Mindig megrázó, amikor a sors úgy hozza, hogy a díjazott már nem tudja átvenni a díját” – emlékeztetett Huszárik Kata, az elismerés névadójának lánya a Duna Család-barát című műsorában. A Jászai Mari-díjas színművész, a közmédia kulturális csatornájának műsorvezetője, Vitézy László özvegyével vendégeskedett az adásban. Saáry Kornélia felidézte, milyen kapcsolat fűzte egymáshoz a két filmművészt.

„Közös vonásuk volt, hogy művészetükben az emberi érzelmek közvetítésére helyezték a hangsúlyt. (…) Együtt jártak filmfesztiválokra – már amikor kiengedték őket. Jópárszor nem sikerült átjutniuk a határon. Vitézy a kilencvenes években utólagosan kapta meg több díját, mert a személyes részvételt nem engedélyezték neki a díjátadóra, helyette egy illetékes elvtársat küldtek, és amikor az megtalálta a fiókjában, akkor odaadta neki. Ehhez képest az utóbbi néhány évben kapott díjai sokkal inkább számítanak” – hangsúlyozta Saáry Kornélia.

Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláját az M5 kulturális csatorna élőben közvetítette, újranézhető a Médiaklikk.hu oldalon.

Vitézy Lászlóra emlékezünk – június 17. és 23. között a közmédia csatornáin.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Videó ajánló

Olvasson tovább