M5

Régi hagyományt éltethetnek a hazai vendéglátóhelyek

A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése érdekében félezer cigányzenész foglalkoztatása kap állami támogatást. A Muzsikáló Magyarország 2024 program részeként megvalósuló lehetőség jelentőségéről Lakatos Miklós prímás beszélt az M5 kulturális csatorna vendégeként.
 

Egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a kormány mintegy ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatásához. A támogatott zenekarok hetente négyszer, napi három órában játszhatnak az általuk választott vendéglátó egységekben. Lakatos Miklós, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett prímás az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában kiemelte, mivel egyre kevesebb hivatásos cigányzenész van, hatalmas szükség volt már egy olyan intézkedésre, ami elősegíti boldogulásukat.

„Az élő kávéházi vagy éttermi zene hozzátartozik a magyarságunkhoz, egyedülálló kulturális értékünk Rákóczi ideje óta. Ha valaki élőben megtapasztalja, milyen egy felkészült, profi zenészekből álló zenekart hallgatni egy vendéglátóhelyen, az örökre megjegyzi az élményt” – kezdte Lakatos Miklós. A pályázatot elbíráló bizottság tagja hozzátette, mivel egyre kevesebb a nagybőgős, cimbalmos és brácsás, ezért azok, akik ezeken a hangszereken játszanak két helyre is jelentkezhetnek május 27-ig a program keretében, amennyiben a két időpont nem ütközik egymással.

A Muzsikáló Magyarország programról készül a Dankó Rádió, a magyar zene rádiójának népszerű műsora, a Dankó Extra. Budai Beatrix műsorvezető vendége május 26-án 11:04-kor a két országszerte ismert prímás, Lakatos Miklós és id. Sárközi Lajos lesz. Utóbbi művész családja generációk óta zenészekből áll, fia, ifj. Sárközi Lajos pedig igazi szupertehetség, aki 12 évesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatója volt.

Videó ajánló

Olvasson tovább