M5

Földessy Margit szerint személyiségéhez fiatalon nem illett keresztneve

Csodálatos a Margit név „gyöngy” jelentése a Balázs Béla-díjas színművész, drámastúdió-vezető szerint. Hogy fiatalon miként viszonyult keresztnevéhez Földessy Margit, arról részletesen beszélt a közmédia Névjegyek című műsorában.
 

A Margit név legismertebb viselője Árpád-házi Szent Margit. IV. Béla király leányát a tatárjárás után a király kétségbeesésében ajánlotta fel Istennek az ország megmentéséért. Margit ezért hároméves korától a domonkos apácáknál élt, a róla elnevezett Margitszigeten – tudhatták meg a Névjegyek című műsorból. A házigazda, Pölcz Ádám nyelvész arról is beszélt, hogy a 19. század második felében a Margit különösen népszerű volt a magyar névhasználatban. Jelentése – szép, fényes gyöngy – csodálatos Földessy Margit, a műsor aktuális, azonos nevet viselő vendége szerint.

„Azt gondolom, hogy a jelenlegi személyiségemhez már igen, de a lázadó ifjúkorihoz nem illett ez a név. Komor volt, méltóságteljes, én pedig nem voltam jó gyerek. Olyannyira nem szerettem, hogy ifjú gyermekkoromban különböző neveket használtam. Az általános iskolában Babinak szólítottak” – mondta a színművész a műsorban.

A teljes adás a Névjegyek Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

fotó: MTVA

Olvasson tovább