M5

A világ legnagyobb kiállításaira kalauzol decemberben az M5

Új műsorral jelentkezik december 4-től a közmédia kulturális csatornája. A hetente látható Kiállítások a nagyvilágból – a többi közt – a londoni Tate Modern és Buckingham-palota lenyűgöző múzeumaiba látogat, és olyan híres képzőművészek alkotásait mutatja meg, mint Goya, Monet vagy Degas. Az első adásban Renoir egyedülálló munkásságának ritkán látott festményeivel ismerkedhetnek meg a nézők.
 

A Kiállítások a nagyvilágból sorozat egymástól független epizódjai a világ legnagyobb múzeumaiban és kiállításain készültek. Phil Grabsky többszörös díjnyertes dokumentumfilm rendező stábjával mindenhol jelen van a világban, ahol valamilyen jelentős tárlat nyílik. Ezekbe kaphatnak betekintést a nézők, olyan közelségből megcsodálva az alkotásokat, ahogy a kiállítóterekben nem mindig lehetséges.

A sorozat első epizódja Renoiról szól, nem véletlenül, hiszen legnagyobb festményeit már megismerhették a Magyarországon egyedülálló kiállításon. Az M5 műsorában azonban kevésbé ismert képei is kamera elé kerültek. A filmsorozatban a festő késői korszakának Albert Barnes kémikus és műgyűjtő tulajdonában álló alkotásai láthatók, amelyeket az impresszionizmussal való szakítása után festett, 1890-től 1919-ben bekövetkezett haláláig. A 181 képből álló kollekció a világ legnagyobb Renoir-gyűjteménye.

Kiállítások a nagyvilágból december 4-én 19 órától hetente az M5 kulturális csatornán.

Az epizódok:
A magasztalt és elmarasztalt Renoir
Az impresszionisták… és az ember, aki megteremtette őket
Én, Claude Monet
Manet
Degas – a tökéletesség szenvedélye
A modern kert Monet-tól Matisse-ig a londoni Royal Academyn
A művész kertje – Amerikai impresszionisták
Cézanne – Egy élet portrékon
Vincent Van Gogh – Egy új látásmód
Van Gogh és Japán
Matisse a Tate Modern és a MoMA gyűjteményeiből
Az ifjú Picasso

Borítókép: Fotókredit: MTVA/Film Iroda

Olvasson tovább