M5

Több repülőbaleset is történt Benkő Péter családjában

Nemcsak első felesége, hanem nagyapja, a pilótaként szolgálatot teljesítő Benkő Gyula is légikatasztrófa áldozata lett – tudta meg az M5 kulturális csatorna Családfamesék című műsorából a kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.
fotó: MTVA/Csöndör Kinga

Benkő Péter nem sokat tudott a származásáról, éppen ezért izgatottan várta, hogy az M5 kulturális csatorna annak nyomába eredjen. Ősei között sokféle rangú, nemzetiségű és vallású rokont találtak a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai.

„Fantasztikusan színes családfája van. Magyar és német, görögkatolikus, református, evangélikus, valamint izraelita ág is található benne. Földbirtokos paraszt, nemes, munkás, illetve cseléd egyaránt található a felmenői között” – mondta Benkő Péter családját tanulmányozva Ritter György, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa. A szakértő hozzátette, apai nagyapjának, Benkő Gyulának kalandos életútja volt: először egy tengeralattjárón szolgált, később pedig pilóta lett.

„A vitézségi érdemrend elnyerésének reményében 1918-ban veszélyes feladatot vállalt. Egy felderítő bevetésre ment, és erről hazatérőben, a bázistól nem messze ismeretlen okból összeütközött a levegőben egy társával. A repülők személyzete nem élte túl a balesetet” – ismertette a légikatasztrófa körülményeit a színművésszel Gondos László, a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményvezetője.

fotó: MTVA/Csöndör Kinga

Benkő Pétert letaglózta a szomorú történet, hiszen első feleségét, Benkőné Varga Katalint mindössze 27 éves korában egy szintén tisztázatlan körülmények között bekövetkezett repülőbalesetben veszítette el. „Kísérti az életemet a repülés. A feleségem légiutas-kísérő volt. 1975. január 15-én hunyt el a Malév Berlinből Budapestre tartó járatán. Máig felderíthetetlen, hogyan történt a tragédia” – idézte fel a megrázó esetet a színművész.

Az adásból az is kiderült, hogy Benkő Péter nagyapja posztomusz megkapta a vitézi rangot, így valóra vált az álma, és lett egy kis trafikja a családnak. Nem sokáig örülhettek azonban a vagyonnak: Benkő Péter dédnagymamája elköltötte annak árát a lóversenyen. A teljes adás újranézhető a Családfamesék Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig elérhetők a sorozat korábbi epizódjai is.

A következő részekben – többek között – Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó és Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész családfájába nyerhetnek bepillantást a nézők a közmédia kulturális csatornáján.

Családfamesék – a közmédia családtörténeti sorozata vasárnap 16:05-től az M5-ön.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább