M5

A Jeges sodrásban lett az M5 különdíjas filmje

A hétvégén megrendezett IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon az M5 kulturális csatorna különdíját Kriska Ferenc filmje nyerte. A Jeges sodrásban című alkotás a téli vízi élővilág sokféleségét mutatja be, és annak sebezhetőségére is felhívja a figyelmet.

Kilencedik alkalommal rendezte meg a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány május 19-21. között hazánk legnagyobb filmes, környezetvédelmi eseményét, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan az M5 idén is a „zöld ügy” mellé állt. Tudósított az eseményekről, és a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmszemlén – a szakmai zsűri döntése alapján – különdíjat adományozott egy hazai alkotás készítőinek. A közmédia kulturális csatornájának elismerését idén Kriska Ferenc Jeges sodrásban című rövidfilmje kapta.

A harmincperces alkotás a természet téli pihenőjével indul, azzal az időszakkal, amikor a hó beborítja a tájat, majd a növények és az állatok nyugovóra térnek. Az élet azonban nem áll meg az áramló vizek birodalmában. A csermelyek és a patakok őshonos lakói továbbra is aktívak maradnak, miközben a sivár csatornákban idegen lények találnak menedéket.

Kriska Ferenc lenyűgöző képekkel, gyönyörű tájak bemutatásával ragadja meg a néző figyelmét. Betekintést enged a vízi élővilág téli életébe, és felfedi a lenyűgöző ökoszisztémát fenyegető káros hatásokat is. A film forgatásának helyszínei a Börzsöny, a Pilis és Budapest voltak.

Az M5 örömmel támogatja a fiatal tehetségeket: a díjazott film alkotója még középiskolás, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulója, de már több fesztiválgyőztes kisfilm fűződik nevéhez.

A nyertes alkotás az esemény zárónapján, május 21-én 16:35-től az M5 kulturális csatornán látható.

Videó ajánló

Olvasson tovább