M5

Csodabogárnak lenni – Egerek és emberek a Sztankay mozijában

Miért lehet érdekes ma is a nézőknek egy Amerikában, csaknem egy évszázaddal ezelőtt játszódó történet? Sztankay Ádám az M5 filmes háttérműsorában a John Steinbeck klasszikusából készült Egerek és emberek című dráma nyomába ered, és személyes emlékeit felidézve mesél arról, milyen nehézségekkel jár egy közösség perifériáján élni.

Az Egerek és emberek kíméletlen társadalomkritikájáról értekezett a Sztankay mozija legutóbbi epizódjában a házigazda, Sztankay Ádám és a műsorvezető társa, Deák-Sárosi László filmesztéta. Az 1930-as évek válsága idején játszódó amerikai történet a kor gazdasági, társadalmi és lélektani problémáit dolgozza fel a vándormunkások viszontagságokkal teli életén keresztül. A két főszereplő, az értelmes George és bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is munkát keres, tanyáról tanyára sodródnak. A válsághelyzet felfokozott idegállapotot eredményez, felerősödnek a konfliktusok, és összezsugorodik a tolerancia.

„Lakmuszpapírnak tartják azt, hogy egy közösség, egy társadalom jól vagy rosszul viszonyul a fogyatékkal élőkhöz. Az Egerek és emberek egy erős vízió a félig iparosodott gazdaság és társadalom embert állatként és gépként kezelő kegyetlen, haszonelvű rendszeréről. A szerző szócsöve mindeközben végig elemzi, értékeli is a helyzetet, és példát ad emberségből, barátságból, építő kritikai érzékből és bátorságból” – osztotta meg véleményét Sztankay Ádám a filmről az M5 nézőivel. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Sztankay István fiaként – mint mondja – sokszor ő is a „kilógók” közé tartozott.

„Édesapám mitikus alak volt, én viszont hús-vér kisfiú. A tanerő egy része csodabogárnak tartott, és őket a Kádár-világban sem szerették. Naponta kérdőjelezték meg szellemi képességeimet. Akadt azért egy-két remek pedagógus is, és több osztálytársammal kötöttem máig tartó barátságot, de három év után eljöttem onnan, előtte kétszer ismételve a másodikat. Mással is megesett hasonló” – tette hozzá személyes élményeit az M5 műsorvezetője.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

A Sztankay mozija korábbi epizódjai újranézhetőek a Médiaklikken!

Olvasson tovább