M5

Családi emléket idézett fel Sztankay Ádám

A filmek világába kalauzolja el a nézőket hétről hétre az M5 kulturális csatorna háttérműsora, a Sztankay mozija. A házigazda, Sztankay Ádám ezúttal kiskamaszkoráról és édesapjáról, Sztankay Istvánról mesélt. A Mindenki jól van című film témája mentén idézte fel a régi családi történeteket.
 

Csütörtök esténként jelentkezik Sztankay Ádám új műsora az M5-ön, a Sztankay mozija. A műsorvezető Deák-Sárosi László filmesztéta segítségével elemzi a közkedvelt magyar és nemzetközi alkotásokat. A legutóbbi epizódban a Mindenki jól van című filmben bemutatott család és a családmodellek formálódását tanulmányozták. A nézők megismerhették Sztankay Ádám gyerekkorának emlékeit, valamint a korszakhoz fűződő gondolatait is.

„Tizenhárom évesen a boldog emberek országának láttam Olaszországot. Sok mosolygós arc, ráadásul bármelyik szót értett a nyelveket nem beszélő apámmal. Született színésznek tűntek az olaszok, akik szavak helyett derűs, teátrális gesztusokkal kommunikáltak azzal, akivel nem beszéltek egy nyelvet. Otthonosan érzetük magunkat, pedig másféle közegből csöppentünk közéjük. Illetve minden csak nézőpont kérdése, ahogy az Tornatore filmjéből is kiderül” – idézte fel Sztankay Ádám.

A film elemzése arra mutatott rá, hogy az olasz–francia filmdráma a családi értékek mellett foglal állást, de nem didaktikus módon, hanem nagyon érzékletesen, árnyaltan és művészien. A műsor Guiseppe Tornatore filmjével a régmúlt mozis élményeknek állított emléket, egyúttal felhívta a figyelmet a család intézményének fontosságára.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

A Sztankay mozija korábbi epizódjai újranézhetőek a Médiaklikken!

Videó ajánló

Olvasson tovább