M5

Az anyaságban teljesedett ki Tordai Teri

Pályáját meghatározta feltűnő szépsége, még a pályatársai is csak „agóramacskának" hívták őt. Tordai Terit azonban sosem részegítette meg a tükörképe vagy a filmvászon, ő az anyaságban találta meg az élet legnagyobb szépségét – mesélte a Kossuth-díjas színművész az M5 kulturális csatorna Kontúr című portréműsorában. 

Nem volt nyaralójuk, de még autójuk sem, szerényen, de boldogságban élt Tordai Teri és családja. A második világháború bombázásai miatt szülővárosából, Debrecenből Egerbe kellett költözniük, az anyai nagyanyjához. Habár szépségére hamar felfigyeltek és tánc- és bábszakköre is eljárt, Tordai Teri nem vágyott művészi karrierre, a Tanítóképző Főiskolára felvételizett. Onnan mégis a rá jellemző természetes eleganciával érkezett meg a színművész pályára, amelynek kihívásait azért vette mindig jól, mert otthon hamar megtanulta az alkalmazkodás, megelégedés képességét.

„Sok minden jól sikerült az életemben, noha háborús gyerek voltam. Az apám és a nagyapám is megjárták a hadifogságot, a nagyszülők velünk éltek. 13 éves koromban, úttörőként láttam először a Balatont. Sportnak azért választottam az úszást, mert Egerben ingyenes volt, így a szüleimnek nem került pénzbe. Szűk, vidéki, családias környezetben nőttem fel” – kezdte Tordai Teri az M5 kulturális csatorna Kontúr című portréműsorában, hozzátéve, hogy bár a polgári értékrendet követte mindig is, az ehhez tartozó életminőséget csak gyerekkora után élhette meg.

„Anyámnak nem volt lehetősége arra, hogy nőként törődjön magával, hogy fodrászhoz járjon, szép ruhákat vegyen, de ő belülről volt egészen különleges lény. Minden, ami ma jó bennem, azt az anyukámtól lestem el, a többi, a felszín a környezetemtől van” – mesélte a színművész, majd sorolta elődjeit, Mezei Máriát és Tolnay Klárit, akik sokat formáltak azon, milyen személyisége lett. Mégis, a mai napig édesanyja tanításait és mosolyát őrzi legtisztábban, hogy továbbadhassa azokat lányának és unokáinak. Bár Tordai Terit boldogság tölti el, amikor visszatekint a pályájára, a legnagyobb öröme és büszkesége, hogy édesanya lett belőle. A teljes beszélgetés alább újranézhető.

 

Kontúr – mélyinterjúk a kulturális élet meghatározó szereplőivel, minden szombaton, 18 órától az M5-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább