M5

Hét évtized után ismét megcsodálható a Laokoón-csoport Komáromban

Hetven évig porosodott a közönségtől elzártan a Szépművészeti Múzeum több száz darabból álló szobormásolat-gyűjteménye. Az egyedülálló kollekcióban olyan híres alkotások méretarányos másolatai találhatók, mint a Laokoón-csoport, vagy a Milói Vénusz, de Donatello és Michelangelo, a reneszánszkor zsenijeinek szobrairól készült másolatok is megtekinthetők a felújított komáromi Csillagerődben. Ide látogatott el Galán Angéla, az M5 kulturális csatorna új művészeti magazinműsorával, hogy bemutassa, két modern kori művészre miként hat az évezredes múlt kulturális lenyomata.
 

Új művészeti magazinműsor debütált az M5 kulturális csatornán. A Kunszt szerdánkét 21 órától látható, melynek első adása a felújított komáromi Csillagerődben kialakított szobormásolat-gyűjtemény remekei között barangolt. Itt megcsodálhatók és tanulmányozhatók az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásai.

A Szépművészeti Múzeum a 19. századi tendenciákat követve gyűjtötte össze az eredeti, a világ számos pontján kiállított ismert szobrok méretarányos gipszmásolatát. A múzeum célja az volt, hogy a szobrászat történetét egyetlen gyűjteményben mutassa be. A törtélem mostoha fordulatai miatt azonban a másolatok elértéktelenedtek, és bár nem selejtezték le őket, raktárba kerültek, sőt sok meg is sérült a világháború alatt. Hetven évnyi rejtőzködés után azonban ismét láthatók az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásai a felújított komáromi Csillagerőd kulturális központjában.

Az idézett adás alább újranézhető:

Az új arculattal és műsorokkal jelentkező M5 kulturális csatorna Kunszt című új művészeti magazinműsora minden szerdán 21 órától várja a nézőket!

Olvasson tovább