M5

Nem csak zenét „játszott” Liszt, Richard Strauss vagy Mendelssohn

Whist vagy Skat – ezek olyan kártyajátékok, amelyeket nagy zeneszerzők előszeretettel játszottak. Hogy miként lehet a zenetörténet kártyajátékain keresztül felkelteni az emberek érdeklődését a komolyzene iránt, arról Bősze Ádám a Bartók Rádió műsorvezetője árult el részleteket Kecskés Lillának az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

Bősze Ádám a zenetörténet kicsit játékos oldalát megfogva zenei stand up műsorában mutatja be híres művészek kapcsolatát a kártyajátékokkal. A „Pikk dáma – a zenetörténet legjobb kártyajátékai” című előadásából kiderül többek között, hogy Liszt Ferenc nagyon szeretett kártyázni, ám öntörvényűsége miatt nem szívesen ültek vele egy asztalhoz mások. Richard Strauss-t pedig csak a kártyázás tudta kikapcsolni, míg a Mendelssohn-család egy kanyaró miatt rájuk szabott karantén idejét próbálták meg elütni kártyázással.

„A zenetörténet kicsit játékos oldalát szeretném megfogni előadásommal, mert véleményem szerint ez is lehet egy út, hogy valakiben felkeltsem az érdeklődést a komolyzene iránt” – mondta zenetörténeti stand up műsora kapcsán a Bartók Rádió műsorvezetője. További érdekességekről is szó volt a zenetörténet és a kártyajátékok kapcsán a Librettóban, amely ITT érhető el.

Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább