M5

Mesterember - A fehérneműgyártás műhelytitkai az M5-ön

Az M5 kulturális csatorna ismét izgalmas szakmát mutatott be vasárnapi adásában, hogy inspirálja a pályaválasztás előtt állókat. A legutóbbi Mesteremberben a fehérneműgyártás mesterfogásait ismerhették meg a nézők egyenesen a műhelyből.

Előformázott, merevítős, vállpánt nélküli, csipkés, tüll, kosaras – ezek mind egy fehérnemű-készítő műhelyben használatos kifejezések. De vajon hogyan tesztelik a fehérneműket? Hány varrónő dolgozik párhuzamosan egy munkán? Hogyan működik a hőformázó gép? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Vas Judit Gigi, az M5 kulturális csatorna Mesterember című műsorának riportere.

Az adásból kiderült, hogy a fehérneműgyártás egy folyamatosan változó iparág: az egyik legfrissebb újdonság, hogy már a fém alkatrészeket nem festik, hanem műanyaggal vonják be. Bár a tervezés és a modellezés hosszabb időt igényel, egy melltartó elkészülésének átlagos ideje alig több mint negyedóra. A nézők a különleges adásban továbbá olyan műhelytitkokat is megismerhettek, milyen utat jár be egy melltartó a szövetraktártól a polcra kerülésig a szabás, varrás, reteszelés, összeállítás és a díszítés munkafázisait bemutatva. Hogy melyik a legnehezebb metódus vagy mi a legnagyobb gyártott kosárméret, az a Mesterember legutóbbi adásából kiderül.

Mesterember – minden vasárnap 16:45-től az M5 műsorán.

Olvasson tovább