M5

A fegyverműves szakma titkai az M5 műsorán

A fegyverkészítés nem azt jelenti, hogy vasból kimunkálnak egy fegyvert, derült ki a Mesterember vasárnapi adásából. De akkor mit takar a fegyverműves szakma? Miként lehet kitanulni a mesterséget? Erről szólt az M5 csatorna pályaválasztó műsorának legutóbbi epizódja.

Az M5 kulturális csatorna hétről-hétre jelentkező sorozatának készítői a színes, érdekes és divatos mesterségek mellett bemutatják a kevésbé felkapott vagy ismert munkavégzést igénylő hiányszakmákat is. A legutóbbi adás a fegyverműves szakma kulisszatitkaiban nyújtott betekintést, amiben a műsorvezető, Vas Judit Gigi a megmunkált fegyvert egy lőtéren ki is próbálta.

„A fegyverkészítés nem azt jelenti, hogy egy darab vasból kimunkálok egy fegyvert, hanem többek között azt, hogy egy sportlövő kérése alapján átalakítom. Ezen kívül karbantartást is végzek, mert vannak olyan fázisok, amelyeket egy fegyvermester tud csak elvégezni” – mesélte Tibori Ádám fegyverműves és meg is mutatta, miként kell darabokra szedni és kitisztítani egy pisztolyt.

„Jelenleg műszaki – esztergályos vagy műszerész – alapvégzettség után a szakmát a csongrádi Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban lehet kitanulni. Négy év alatt juthat valaki olyan képzettséghez, amellyel elkezdhet fegyverjavítóként dolgozni” – mesélte a Mesteremberben Tibori Ádám, aki már az általános iskolában eldöntötte, hogy ebben a szakmában szeretne dolgozni.

Kis kaliber vagy nagy kaliber? Hogyan kell karbantartani? Ez mind kiderül az említett adásból, amelyet itt újranézhet:

Mesterember – Minden vasárnap 16.45-től az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább