M5

Száz dolláron múlt Juhász Árpád álma

Közel 110 országban járt, utazásai során rendre keveredett veszélyes kalandokba. Egész családja természetjáró, sőt, egyik unokájával néha közösen is forgat. Ő Juhász Árpád geológus, aki az M5 csatornán futó A Nagyok című műsorban azt is elárulta: nagy álmának valóra válása, hogy eljusson az Antarktiszra, mindössze 100 dolláron múlt.
 

A magyar kultúra és sport legendás nagyjaival beszélget hétről-hétre szombat délutánonként Ugron Zsolna József Attila-díjas erdélyi születésű író az M5 kulturális csatorna A Nagyok című műsorában. A szombati adásban egy korábbi beszélgetést elevenítettek fel Juhász Árpáddal kapcsolatban. A Pro Natura-díjas geológus, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja ugyanis június 1-jén ünnepli 86. születésnapját.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen van valami a habitusomban, amelynek köszönhetően mindenhol befogadtak, bárhol jártam a világban. Regényekbe illő kalandokat élhettem át” – mesélte Juhász Árpád. Peruban 1988-ban indián lázadásba keveredett, de túlélt Afrikában egy zöld mambával való találkozást is. „Egy őserdei ösvényen mentünk éppen, ám nem voltam elég körültekintő, és ráléptem egy zöld kígyóra, szerencsére a nyakánál és nem mart meg. Az expedíció során minket kísérő helybeliek, amikor látták az esetet, azt mondták, hogy most kezdődött a második életem, hiszen az, hogy valaki rálépjen egy zöld mambára és az ne marja meg, csodaszámba megy” – mondta A Nagyokban a geológus.

Több mint száz ország bebarangolása után Juhász Árpád csak egy dolgot bán: nem jutott el az Antarktiszra. „Egyszer már ott álltam Tűzföldön és száz dollár kellett volna, hogy átrepüljek az Antarktiszi-félszigetre, de nem volt már annyi pénzem, és arra sem volt lehetőségem, hogy átvariáljam a repülőjegyeket. Emiatt nagyon fájt a szívem” – mesélte a műsorban a természetjáró szakember, aki úgy gondolja az Antarktiszra már nem lesz lehetősége elutazni.

Érdemes visszanézni A Nagyok legutóbbi adását IDE kattintva, hiszen nemcsak archív felvételek láthatók a műsorban Juhász Árpád barangolásaiból, de a geológus mesél a nagy népszerűségnek örvendő Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat forgatásáról is.

A Nagyok – szombat délutánonként 17.05-től az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább