×

M5

Promenád – Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját. A hatrészes tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai. Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21.05-kor kerül adásba – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők.
 

A Promenád Sztankay Ádám kalauzolásában és narrációjával kíséri végig a sokszor megdöbbentő művészsorsok fordulatait. Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört, meghurcolt, partvonalon kívül rekesztett életutak.

A színháztörténeti titkok nyomába eredő műsor Sztankay Ádám nagysikerű Origo-blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a XX. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

A Promenád első részében Bajor Gizi kalandos életével ismerkedhetnek meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban mai napig beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Az epizód előzetesét ITT lehet megtekinteni:

Promenád – szombatonként 21.05-kor az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább