M5

Tudta? Egy karát gyémántért egy tonna kőzetet kell feldolgozni

Miként lesz a csiszolatlan gyémántból királyi ékszer? Mi határozza meg napjainkban egy ékszer minőségét? Hogyan kerül a só az asztalunkra? Ezekre a kérdésekre mind választ ad az M5 csatorna ismeretterjesztő műsorának, a Multiverzumnak a legutóbbi adása, amelyben a felszín alatti és feletti ásványokról volt szó..
 

Az ásványok olyanok, mint az emberek: nincs belőlük két egyforma. Mindennapi életünk részei, hiszen valamilyen formában mindig találkozunk velük – elég, ha csak arra gondolunk, hogy megsózzuk a levest.

A Multiverzum műsorvezetője, Huszárik Kata ezúttal egy ötvösműhelybe látogatott el, ahol Bajcsi-Nagy Balázs ötvösművész segítségével megismerhette a szakma rejtelmeit és egy gyűrűt is elkészíthetett. Kiderült, hogy korábban az ötvösök nagyrészt nemesfémmel és drágakővel dolgoztak, mára viszont sok egyéb anyag került az ékszerkészítés fókuszába.

„Szemléletem szerint, nem az anyag határozza meg, hogy egy ékszer milyen minőséget képvisel, hanem a befektetett munka, a személyes mitológia, a gondolatiság. Kortárs szinten már hagyománnyá vált, hogy nemcsak nemesfémekkel dolgoznak az alkotók, hanem egyéb alternatív anyagokkal is, mint például a fa vagy a műanyag” – fogalmazott Bajcsi-Nagy Balázs. Az ötvösművész azt is elárulta, hogy amíg a felhasznált anyagokban történtek újítások, addig az ékszerek elkészítéséhez használt szerszámok nagy része az elmúlt évezredekben nem sokat változott.

A Multiverzum utánajárt annak is, hogyan lesz a csiszolatlan gyémántból királyi ékszer, bevezetve a nézőket a gemmológia, vagyis a drágakőtudomány világába. Kiderült például, hogy egy karát, vagyis 0,2 gramm gyémánt bányászásához nagyjából egy tonna kőzetet kell feldolgozni. Sok hasonló érdekesség mellet megtudhattuk azt is, hogy miként kerül a só az asztalra. Érdemes tehát IDE kattintva visszanézni a Multiverzum vasárnapi adását!

Multiverzum – minden vasárnap 17 órától az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább