×

M5

Népdalgyűjtés

„Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal.” Vallotta Kodály és vallják napjaink népdalgyűjtői is. Mert bizony még ma is van mit gyűjteni...

Rákoskeresztúron élt 1915-től Bartók Béla, aki az itt eltöltött 10 év alatt számos magyar és szlovák népdalt is összegyűjtött. Mintegy 100 évvel később Leskó-Dely Tercia újra felnyitotta Rákoskeresztúr kincsesládáját, amelyből még egy könyvre elég új népi ének és játék került elő.

Ukrajna még mindig az egyik legizgalmasabb hely a 21. századi népdalgyűjtők számára. Both Miklós és társai eddig 4000 éneket rögzítettek itt, és a kutatómunka még koránt sem ért véget!
Both Miklós 5 évvel ezelőtt kezdte el a gyűjtőmunkát. Az utazások alkalmával nem csak új dallamokra lelt, számos falut, közösséget és személyes történetet is megismert.

A Polyphony Projekten ma már egy 30 fős nemzetközi csapat dolgozik. A dalokat a modern technológia segítségével rögzítik, az internetes archívumban pedig mindenki számára elérhetőek, hogy e élő és változó népi dallamok által – ahogy Both Miklós vallja – gazdagíthassuk zenei nyelvünket.

Videó ajánló

Olvasson tovább