M5

Mohácsi Szent Miklós-vízimalom

Hajdanán számos malom működött hazánkban, amelyek közül csak igen kevés maradt fenn. Ilyen a mohácsi Szent Miklós-vízimalom is, ahol az világ egyetlen működő taposómalmát is megtaláljuk.

Valaha 24 vízimalom kerekét hajtotta a gyorsan csorgó Csele patak, azonban ma már csupán a Szent Miklós vízimalom működik Mohács mellett. Az egyetlen megmaradt építményt, ami már 700 éve bizonyosan itt áll, 2007-ben egy család erősen leromlott állapotban vette gondozásába. Azóta közösségi összefogással felújították és most ismét őröl a malomkő a Szent Miklós vízimalomban.

A malomkerék megmozdításához azonban nem árt egy kissé felduzzasztani a patak vizét. Ha kellő mennyiségű víz zúdul a fakerékre, megindul a szerkezet és a molnár már öntheti a garatba a búzát, és kezdheti megtölteni a liszteszsákokat.

Nem csak a vizet hívják segítségül a Mohács melletti malomnál. A vízimalom mellett működik a világ egyetlen működő taposómalma, amit alig másfél évtizede, ősi mintát követve, de a modern eszközöket felhasználva építettek.
Sokszor mondják az egyhangú feladatok végzésénél, milyen unalmas taposómalomez a munka. Onnan ered a szólás, hogy alig száz évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtás egyik eszköze volt az ember által hajtott őrlőszerkezet. Olykor három órán keresztül is meneteltek a monoton, soha véget nem érő malomkerékben az elítéltek.

Videó ajánló

Olvasson tovább