Tanulj online az M5 TV Érettségi április 7-i adásaiból!

Tanuljunk közösen! A matematikától a történelmen keresztül a földrajzig, nálunk mindent megtalálsz!

Magyar nyelv-és irodalom – Madách Imre: Az ember tragédiája II.

A következő magyar órát továbbra is Madách Imre Az ember tragédiája című művével folytatjuk, részletesen elemezve a különböző színek történéseit, eszméit.

Matematika  – Koordinátageometria I.

A koordinátageometriával foglalkozunk, amely a legnehezebb anyagrészek közé tartozik, mert ötvözni kell benne a geometriát az algebrával. Tehát nem elég, jól ismerni az alakzatok tulajdonságait, az egyenletrendezésben is otthonosan kell mozogni. Eddig minden évben találkozhattunk egy „szép” összetett feladattal ebből a témakörből a májusi vagy az őszi érettségi feladatsorban.

Kémia – Sav – bázis reakciók

Egy anyagot akkor nevezhetünk savnak vagy bázisnak, ha ismerjük a partnerét, tehát egy anyag csak valamihez képest lehet sav vagy bázis. A leszakadó proton szabadon nem létezhet, vagyis egy anyag csak akkor viselkedhet savként, ha van egy másik anyag, amelyik képes megkötni a protont.

Földrajz – A tengervíz mozgásai és azok felszínformáló hatásai

A világtenger, mely Földünk felszínének több mint kétharmadát teszi ki, hatalmas vízmennyiséget foglal magában. Mozgó rendszerekben, pl. a tengelye körül forgó Földön, illetve az időjárás jelenségeinek kitéve lehetetlen, hogy mozdulatlan maradjon. Az érettségi követelmények három mozgástípus megkülönböztetését és jellemzését írják elő: a hullámzást, a tengerjárást, vagy árapályt, valamint a tengeráramlásokat.

Történelem – Szent István államszervező tevékenysége

Bemutatjuk István államszervező tevékenységét, az alábbi szempontokra térünk ki:
– A fejedelmi és a királyi hatalom megszerzése, külkapcsolatok
– A közigazgatás és az egyház megszervezése
– A törvényekből kibontakozó társadalomkép

Ide kattintva megnézheted a hétfői videókat >>>

Olvasson tovább