Tanulj online az M5 TV Érettségi március 17-i adásaiból!

Tanuljunk közösen! A matematikától a történelmen keresztül a földrajzig, nálunk mindent megtalálsz!

Magyar 2. – Nyelvtan: hogyan változik a magyar nyelv

Ebben az adásban a fő hangsúlyt két – ma már a magyar nyelvben nem létező – hangra fektetjük. Ezek a ß és a ?. Azt mutatjuk be, hogy ezek milyen szerepet töltöttek be a régi magyar nyelvben, és hogy fokozatosan hogyan tűntek el, illetve alakulták át ma is használatos hangzókká.

Matematika 2. – Másodfokú kifejezések

A legutóbbi matek órán a másodfokú kifejezésekről volt szó. Egy tervező-grafikus bemutatta, hogyan képezhetőek le a versek vizuális formába a matematika segítségével. Egy könyv kiadó pedig több olyan kiadványt is bemutatott ami segítheti az érettségire való felkészülést. Átvettük a másodfokúra vezethető szöveges feladatokat. Az így kapott egyenletek megoldási lehetőségeit és a hozzájuk tartozó megoldóképletet is.

Kémia 1. – Az oldatok és oldódás

Ebben az adásban az oldatokkal és az oldódással fogunk megismerkedni. Az első részben mégis a gáztörvényekkel kapcsolatos egyszerű feladatokat oldunk meg. A standard a normál és a szobahőmérsékletű állapot ismeretében, kitöltjük a táblázatot különböző tömegű, illetve különböző anyagmennyiségű gázok adatait felhasználva. Ezután szintén Avogadro törvényét alkalmazva, egy egyszerű feladat megoldása a gázok köréből, egyenletrendezéssel kombinálva.

Földrajz 1. – A Naprendszer szerkezete

A Tejútrendszer egy szabályos, spirál alakú galaxis, amiben a mi Naprendszerünk is található. Több mint kétszázmilliárd csillag alkotja és nagyjából százezer fényév az átmérője. Ebből következik, hogy a fénynek százezer év szükséges ahhoz, hogy ezt a távot megtegye. A mi Napunk az egyik spirálkar szélén, a Tejútrendszer középpontjától harmincezer fényévre található.

Történelem 2. – Politikai intézményrendszer Magyarországon 1990 után

Bemutatjuk a mai Magyarország jogállamiságának működését . A műsorban az alábbi szempontokra térünk ki:
• a népszuverenitás és a hatalmi ágak szétválasztásának elve
• a hatalmi ágak bemutatása
• a törvényalkotás útja

Olvasson tovább