M5

Oktatási anyagok péntekre (március 20.)

Felsős, Szólalj meg!, Érettségi és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.
 

Felsős
8:00 Földrajz – A felszín alatti vizek
Földünk vízkészletének nagy része a felszín alatt rejtőzik. A felszín alatti vizek tulajdonságairól, csoportosításukról, felhasználásukról Horváth Judit geológussal beszélgetünk. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül.

8:25 Magyar nyelvtan és irodalom – Egri csillagok III.
Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemezzük tovább. A regényt pár évvel ezelőtt a legismertebb, legtöbbet olvasott magyar regénnyé választották. Vajon minek köszönhető a siker? A kérdésre Papp Zoltán magyartanárral és Varga Szabolcs történésszel keressük a választ. Kiderül, hogy vajon mi tesz igazán izgalmassá és érdekfeszítővé egy történelmi olvasmányt. Lehet, hogy a végén a regényíráshoz is kedvet kaptok?

9:00 Történelem – A török kiűzése Magyarországról
A mintegy 150 évig tartó török uralom után végre fellélegezhetett a korabeli Magyarország. A törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni.

9:25 Matematika – Szöveges feladatok megoldása egyenlettel
A szöveges feladatok szereplői bárkik lehetnek – akár két játékmackó is, akiknek egyedi étkezési szokásait derítik fel a műsorvezetők matematikai egyenletekkel. S ha már étkezés, akkor az egészséges életmódról és a sport jótékony hatásáról is meggyőződhetünk.

10:00 Művészet – A kórus a reneszánsz és barokk korban
A reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés, a kórusok működése kiemelt szerepet játszott. Vajon mik a legfontosabb különbségek egy reneszánsz és egy barokk énekegyüttes között? Milyen műveket énekeltek a korabeli kórusok? Erre a kérdésre is válaszolnak a Vocapella kórus tagjai és vezetőjük, Novák-Szabó Lívia karnagy.

10:30 Osztályfőnöki óra
Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keressük a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.
A művészeti percekben pedig megtudhatjuk, mint jelent a zene világában a periódus.

Szólalj meg – angolul
11:00 9. és 10. lecke

Szólalj meg – oroszul
11:25 1-5. lecke

Érettségi
12:00 Magyar – József Attila költészete
A nyelvtan adások után ismét egy kis irodalom következik, ezen belül is József Attila költészete. Rövid élete alatt oly sok műve született, hogy nehéz mindet végig olvasni, de néhány fontosabb versét próbáljuk kiemelni, előtérbe helyezni.

12:30 Matematika – Logaritmus
Egy b pozitív valós szám „a” alapú (a>0, a11) logaritmusának nevezzük azt a kitevőt, amelyre a-t emelve b-t kapjuk. Természetesen a definíción és az érettségi példákon túl, helyet kapott a gyakorlati alkalmazás is. A szeizmológiai intézetben megismerkedhettünk a Richter skála működésével, ami szintén logaritmikus skála, hiszen nagyon kicsi és nagyon nagy értékek mérésére is alkalmas. A hangerő mérésére szolgáló dB skála is ilyen, hiszen a decibel két mennyiség arányának logaritmikus mértéke. A gyakorlati alkalmazáson túl, átvettük a logaritmus azonosságokat, függvényeket is.

13:00 Informatika – Programozás 2. rész
Továbbra is a programozásról lesz szó. Ebben az adásban egy érettségi tételt fogunk megoldani, Robot, ami egy koordináta rendszerben tud 4 irányba (E,D,K,N) egységnyit mozogni. A feladatok ennek a robotnak a mozgásával kapcsolatosak. Ezen kívül megtudjuk, mi az a FINTECH kifejezés, és bemutatunk egy sikertörténetet is.

13:30 Földrajz – A korfa
A népesség összetétele nem és kor szerint a demográfia tárgykörébe tartozik, ami egy statisztikai adatok elemzésén alapuló tudományág. Ennek segítségével keressük az okait bizonyos, a népesség számában bekövetkező változásoknak, illetve igyekszünk bizonyos előrejelzéseket megállapítani a látható tendenciák alapján. Nagyon izgalmas, ahogy a jelen statisztikáiból következtethetünk az előzményekre, és a következményekre egyaránt.

14:00 Történelem – A sztálini diktatúra
Ismertetjük a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőit:
– a szocialista gazdaságpolitika lényege és annak társadalmi következményei
– a terror működése
– a személyi kultusz

Mindenki Akadémiája
19:55 Sós Katalin: Rejtett fizika a festészetben
Megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben? Erről és még sok minden másról a Mindenki Akadémiájában

Olvasson tovább