M5

Némafilm új köntösben

Kertész Mihály 1914-ben forgatott, 1915. februárjában bemutatott fekete-fehér néma nagyjátékfilmje, Berky Lili és Jászai Mari főszereplésével. Ez az egyetlen ismert mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihályt láthatjuk játszani.

A némafilm 1914-ben készült, Tóth Ede 1875-ben írt népszínműve alapján, dr. Janovics Jenő, a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója kezdeményezésére, aki filmre adaptálta a darabot. Rendezőnek az akkor virágzó dán Nordisk cég stúdiójában tett tanulmányútról éppen hazatért Kertész Mihályt, operatőrnek pedig a Bécsben tanulmányokat végzett fényképészt, Fekete Lászlót kérte fel.

A tolonc a magyar filmtörténet egyik első filmje, amely már magabiztosan használja a film önálló formanyelvét. A cselekménye két szálon fut, párhuzamos montázs mutatja be a börtönből szabadult asszony és az árvaságra jutott parasztlány, anya és lánya egymás felé tartó útját.

Ez az egyik első jó magyar film. Olyan jól sikerült, hogy külföldre is exportáltak belőle.„- mondta Kurucz Márton filmtörténész.

Az adja az egyik különlegességét, hogy nem Budapesten, hanem Kolozsváron készült. Annak idején közel 70 film származott innen, ám mára már csak 4 maradt fent.

Janovics pontosan tudta azt, hogy a film sikeréhez nem csak a saját színészeire van szükség, hanem egy-egy olyan húzó névre, aki majd a film sikerét biztosítja. A film vásznon ez Jászai Mari volt.” – árulta el Kurucz Márton.

A film úgy volt, hogy teljes egészében elveszett, de a 2000-es években váratlanul felbukkant egy példány az USA-ból. A keletkezés történet felkutatása során előkerült egy megmaradt negatív a producertől.  Ám ez rossz minőségű volt, így képkockánként bescanelte a Magyar Filmlabor, és vissza illesztették az elcsúszott képrészleteket.

A kritikusok jól fogadták a produkciót. Kiemelték: A tolonc túlhaladta azt a korszakot, amikor a nézők még főleg azért szerették a hazai filmet, mert magyar, és emiatt még hibáit is hajlandóak voltak elnézni. Dicsérték a színészek, különösen Jászai Mari, Berky Lili, Várkonyi Mihály és Szentgyörgyi István alakítását, természetes játékát, bár akadt, aki megjegyezte: a jó játék ellenére hiányzik Jászai Mari jellemző orgánuma.

A tolonc, magyar némafilm február 21-én, 21:50-től az M5 műsorán!

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/02/tolonc-1-1024x654.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább