M5

Egy eddig el nem mondott történet - Népirtás Pozsonyligetfalun

A film elsőként mutatja be az egykori Csehszlovákia területén történt kivégzéseket.

A Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm a felvidéki magyarok sanyarúságos sorsát mutatja be, melyet eddig még senki sem mesélt el. Az Udvardy Zoltán és Géczy Dávid által rendezett film témáját egy túlélő vitte el hozzájuk, aki az 1945-ben létesített pozsonyligeti haláltáborból sikeresen el tudott menekülni.

Az 1947-ig működő tábor területén nagyszámban végeztek ki magyarokat és németeket egyaránt, az ő szívszorító történetét próbálja feltárni a film, František Hýbl cseh történész segítségével, aki a lakosok elleni tömeggyilkosságokat először mutatta be, és elérte, hogy az áldozatokat méltó módon újratemessék.

„Megengedhetetlennek érzem és látom, hogy ne tudjunk arról, hogy Pozsonyba nem tudunk másképp bemenni, minthogy áthaladjunk az egykori pozsonyi magyarság tömegsírjain. Erről egyszerűen tudni kell!” – nyilatkozta Udvardy Zoltán a film fontosságáról.

Hallgassa meg!

Az oknyomozó film elsőként mutatja be az egykori Csehszlovákia területén történt kivégzéseket Dunajszky Géza és Szabó József szakértők segítségével. Valamint eddig a magyar nézők előtt teljesen ismeretlen pozsonyi, přerovi és olmützi események is terítékre kerülnek, majd az eddig magyarok által sosem látogatott csehországi emlékművek is bemutatásra kerülnek.

A dokumentumfilm január 27-én, 21:50-től az M5 műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább