×

Valójában olyan hiú volt Sisi, mint amilyennek láttatja a történelem?

A mai napig számos mítosz kering az osztrákok császárnéja, a magyarok közkedvelt királynéja, Erzsébet körül. Állítólag egész életében 50 kiló alatt tartotta a súlyát és mivel nem szerette a fogsorát, mindig csukott ajkakkal mosolygott. Az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorából kiderült, hogy tényleg annyira akkurátusan ügyelt-e megjelenésére az uralkodónő, mint ahogy azt állítják a történetírók.
 

Izgalmakban és titkokban gazdag a Magyarországon hatalmas kultusszal rendelkező, legendásan gyönyörű Sisi császárné élete. Nem csoda, hogy a mai napig kutatják, a királyné valóban olyan pompában és irigylésre méltó boldogságban töltötte-e mindennapjait, mint ahogyan a históriákból ismerhetjük. A különböző feljegyzések egy ellentmondásokkal átszőtt életutat mutatnak, Sisi valódi arcát pedig egy rendhagyó kiállítás segítségével most még közelebbről ismerhetjük meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum páratlan darabjaiból álló Sisi-tárlata a közelmúltban Szegedre érkezett, az M2 Petőfi TV stábja a különleges gyűjteményt pedig az Én Vagyok Itt! legutóbbi adásában a nézőknek is megmutatta, egyenesen a kiállításnak helyet adó Móra Ferenc Múzeumból.

„Sisi kínosan ügyelt az alakjára. 172 centis magasságához sosem volt több 50 kilogrammnál. A saját testére úgy tekintett, mint egy műalkotásra. Menyasszonyként mindössze 47, a halálakor pedig 55 centiméteres volt a dereka. Rengeteget sportolt, volt, hogy napi 10 órát sétált vagy 200 kilométert lovagolt. Közben imádta a hagyományos bajor ételeket, például a kolbászt, ha belakmározott belőlük, akkor a következő napon semmi mást nem vett magához csak hat pohár tejet” – mondta el az Én Vagyok Itt! bejátszójában Medgyesi Konstantin történész.

A császárné hiúsága határtalan volt: 35 éves kora után megtiltotta, hogy festmény vagy fotó készüljön róla. A bokáig érő hajkoronáját ugyanakkor megjelenése legnagyobb ékének tartotta, amit külön fodrászgárda tartott rendben – ellenben fogsorával, amelyet kifejezetten csúnyának talált, ezért sosem mosolygott vagy nevetett nyitott szájjal. Az adásból az is kiderült, hogy az uralkodónő igazi lázadó volt: 50 éves korában egy horgonyt tetováltatott a vállára. Hogy miért borzolta váratlan tettével a közvéleményt Sisi, az Én Vagyok Itt! idézett adásából kiderül.

Hétfőtől szombatig minden este 21.05-től Én Vagyok Itt! az M2 Petőfi TV-n, meghökkentő témákkal, sikeres fiatalokkal, izgalmas beszélgetésekkel, élő koncertekkel és kihagyhatatlan zenész-interjúkkal.

Az Én Vagyok Itt! korábbi adásai visszanézhetők a MédiaKlikken.

Videó ajánló

Olvasson tovább