×

Fábián Juli emlékét idézi meg új lemezén a Konyha

Tavaly ünnepelte volna a 10. születésnapját a Konyha zenekar, azonban az eklektikus hangzásáról ismert poptrió koncert helyett új albummal tette emlékezetessé a jubileumot, melyről a Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában Szepesi Mátyás, a csapat frontembere mesélt bővebben. Az interjúból továbbá az is kiderült, hogy a zenekar az albumon egy különleges bónuszdallal állít emléket Fábián Julinak.

Megjelent a magyar könnyűzenei élet egyik népszerű popzenekarának, a Konyha ötödik nagylemeze, amely stílusosan az „5” címet kapta. Az új korong a közelmúltban a Petőfi TV Én vagyok itt című magazinműsorában debütált. A zenekar vezetője, a gitáros-énekes Szepesi Mátyás pedig lelkesen mesélt a közmédia műsorvezetőinek, Lolának és Csitinek az album elkészültét megelőző kétéves munkáról.

„Érdekes, hibridgyerek lett ez a lemez. Vannak rajta olyan dalok is, amelyeket már hallhatott korábban a közönség. A járványhelyzet miatt életünkben először nem próbateremben írtuk a dalokat, hanem az online térben. A sorban ez az ötödik albumunk, ami egy mágikus szám lett, mert meghatározza a korong felépítését. Az első öt dal különböző zenei korszakokba kalauzolja a hallgatót, a 70-es évektől egészen napjainkig. A hangzásban előtűnik a funk, a szintipop, a diszkó, a 90-es évek rock- és tánczenéje is. A slusszpoén, hogy ebben a szerkezetben valójában nem volt tervezettség, csak utólag csaptunk a homlokunkra, hogy ez bizony egy harmincegy perces belső road movie, érzelmi hullámvasút és zenei időutazás lett” – kezdte az Én vagyok itt házigazdáinak az énekes, aki kiemelte, hogy rendhagyó módon a dalok mellett Haász János novellafüzérei is kapcsolódtak a friss kiadványhoz.

„Mikor elkészült az album, fontos volt számunkra, hogy olyan személy írja meg az első lemezbemutatót, aki valóban ismer bennünket és a munkásságunkat. Haász János lelkesen vállalkozott a feladatra, és miközben hallgatta a dalokat, azt találta ki, hogy miniprózákat ír hozzájuk – így született a novellafüzér a koronghoz. A grafikai munka pedig szintén defektből lett effekt. Nem tudtunk fotózást szervezni, videóklipet forgatni, ezért Balázs Somát kértük fel, hogy minden dalhoz készítsen illusztrációt és természetesen a borító is az ő munkája” – részletezte a műsorban Szepesi Mátyás.

Az album további különlegessége, hogy a közönség kérésére felkerült rá egyfajta „ráadás” szerzeményként a Fonogram- és Petőfi Zenei Díjjal is elismert énekesnő, Fábián Juli emlékére írt Földrevaló című dal Allstar verziója is, amelyben többek között A Dal ismert arcai, Freddie és Mező Misi is énekelnek. Az emlékdalt még 2018-ban rögzítette az együttes – egy évvel azt követően, hogy a 37 éves eladóművész hosszantartó betegség után elhunyt. A közmédia 2019-ben mutatta be a fiatal énekesnő életét feldolgozó Like a Child című dokumentumfilmet, mely Fábián Juli egyik leghíresebb rádióslágeréről kapta a címét.

A beszélgetés 60 napig újranézhető a MédiaKlikk felületén.

Én vagyok itt! – Hétfőtől-szombatig 21.05-től az M2 Petőfi TV műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább