Derítsük ki! – ifjú „kutatókat” keres az M2 Gyerekcsatorna

A kisiskolások tudományos felfedezéseinek ad teret a közmédia gyerekcsatornájának általános iskolai bajnoksága, amelyet egyik népszerű ismeretterjesztő sorozatuk, a Derítsük ki! inspirált. Márciustól havonta egy-egy kihívást kell megoldaniuk a diákoknak, akik az erről készített rövid videóval pályázhatnak az értékes ajándékokra.

Izgalmas kísérletek segítségével interaktív módon kóstolhatnak bele a tudomány világába a legkisebbek is. Tavaly ősszel ez a gondolat hívta életre az M2 Gyerekcsatorna egyedülálló Derítsük ki! című ismeretterjesztő sorozatát. A széria alsó tagozatosoknak mutatta be a hétköznapi természettudományos jelenségeket. A játékos magyarázatok mellett otthon elvégezhető, érdekes kísérletek is helyet kaptak az epizódokban, amelyek nagy sikert arattak a kicsik körében. Éppen ezért döntött úgy a közmédia gyerekcsatornája, hogy egy általános iskolai bajnokságot hirdet 4., 5., és 6. osztályosok számára a sorozat témáiból.

Márciustól három hónapon át egy-egy tudományos feladványt ismertet a műsorfolyamban Kuta Tóbiás, és lelkes segítője, Tudor Kukac, amelyeket házi kísérletekkel kell megoldani, háromfős csapatokban. A kihívást akkor teljesítik sikeresen a diákok, ha a kivitelezésről készült videóban egy rövid tudományos magyarázatot is adnak. Az első fordulóban azt a feladatot kapják a gyerekek, hogy próbáljanak meg két méter magasból úgy leejteni egy nyers tojást, hogy az ne törjön el. A pályázati anyagokat a deritsukki@mtva.hu e-mail címre várják, március 20-tól április 9-ig.

Érdemes minél kreatívabban, leleményesebben nekifogni a kísérleteknek, hiszen a győztes csapat szerepelhet a Derítsük ki! egyik epizódjában.

A sorozat ősszel vadonatúj részekkel tér vissza az M2 Gyerekcsatornára. A tavaszi iskolai bajnokság fordulóihoz az első évad tudományos felfedezéseiből nyerhetnek inspirációt a nézők. A május 21-ig tartó általános iskolások számára szóló kezdeményezés támogatója a Klebelsberg Központ.

Derítsük ki! – az M2 Gyerekcsatorna általános iskolai bajnoksága március 20-tól a legkreatívabb ifjú tudósoknak!

Olvasson tovább