Napközben: 6 éve létező fogalom a magyar jogrendben a bizalmi vagyonkezelés

A szeptember 28-i adás tartalmából.
 

Orrfolyás, köhögés, tüsszentés. Szeptembertől márciusig ezek a tünetek gyakori velejárói a közösségi létnek a gyerekek körében. A járvány most nehezíti a döntést: mehet-e a gyerek közösségbe egy tüsszentés, vagy egy köhögés után? Hány napot kell otthon maradnia? Mikor kérheti a szülő a tesztet? Pozitív teszt esetén a szülő is karanténba kerül-e? Gyakorlati kérdésekre keressük a válaszokat.

A gyermek-és felnőtt háziorvosi rendelők tehermentesítését is célozza, hogy az e-receptek továbbra is használhatóak. Hogyan működik a gyakorlatban? Ki veheti át, mi kell hozzá?

Hogy lehet elérni, hogy egy örökölt vagyont ne herdáljanak el az örökösök? Vagy egy gondnokság alatt álló, akár mentálisan sérült személyt ne forgassanak ki a vagyonából? Létezik egy olyan jogi megoldás, amely még a végrendeletnél is biztosabban szavatolja, hogy egy cég jó kezekbe kerüljön, vagy éppen a családi vagyont védi attól, hogy az örökösök elherdálják. 6 éve létező fogalom a magyar jogrendben a bizalmi vagyonkezelés. De a köztudatba még nem épült be teljesen. Milyen esetekben jelenthet megoldást a vagyon kezelési jogának átruházása? Ki lehet egyáltalán bizalmi vagyonkezelő?

Speciális útburkolati jeleket festett fel a Magyar Közút a rendőrséggel karöltve a Komárom-Esztergom megyei Héreg és Bajna közötti szakaszon a motoros balesetek megelőzése érdekében. Hazánkban ez egyedülálló kísérleti projekt, külföldön már van ilyenre példa. Hogyan érhető el egy ilyen, ha adott egy veszélyes útszakasz akár gyalogosok, akár motorosok, vagy egyéb forgalomban szereplők számára? És hogyan növelhető képzésekkel a motorosok biztonsága? Milyen tréningek vannak?

2020-ban hirdette meg először a Klímabarát Díjat a klímavédelemért elkötelezett települési önkormányzatok körében a Klímabarát Települések Szövetsége. A díj elnyerésére minden magyarországi települési önkormányzat pályázhat – még szerdáig.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth – szeptember 28., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább