Kalendárium: Blokád címmel készül játékfilm Antall József miniszerelnökről

Az november 3-i adás tartalmából.
 

-Aznap kezdődik és vasárnapig tart a VII. Keresztény Színházi Fesztivál a fővárosi Újszínházban. A rendezvény fő témája idén is a kereszténység megélése, a szeretet parancsa és ereje, amely a művészet által nyer útmutatást. A fesztivál nyitóelőadása Blaskó Balázs rendezésében Csiky Gergely A nagymama című színdarabja lesz. (Kádár Dóra, megszólal Bártfay Rita, az Újszínház dramaturgja, és a rendező Viczián Ottó, az Újszínház művészeti igazgatója)
-Másnap Nemzeti gyásznap lesz Magyarországon az, 1956-os forradalom leverésének emlékére. Az évtizedes szovjet uralom megszűnésének emlékre kiállítás nyílt Szombathelyen azokból a fotós kordokumentumokból, melyeket egy nap alatt, a szovjet csapatok kivonásakor, még 1989-ben készített Czika László, az MTI fotóriportere a városban. Gergó Juci int Czika László.
– Blokád címmel készül játékfilm, amelynek központi alakja a rendszerváltoztatás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József. A mozi főképp az 1990. október 25-én kirobbant taxisblokáddal foglalkozik, amely akkor négy napra lebénította az egész országot. A huszonnégy éves Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, míg az ötvennyolc éves énjét Seress Zoltán formálja meg. Kádár Dóra int Köbli Norbert forgatókönyvíróval.
– A Fejér megyei Polgárdiban szinte minden a Batthyany-ak emlékéről szól, a helység egykori kegyurairól. A helyi temetőben van a családi kriptájuk, és a Szent István Katolikus templom közepén helyezkedik el például gróf Batthyany István sírja, külön úrnában a szíve, hogy feltétlenül magyar földben nyugodjon. Felszeghy Csaba int Barta Tibor plébánossal.
Hírből:
– A Kossuth rádió és a közmédia másnap a nemzeti gyásznapon tematikus nappal emlékezik az, 1956-os forradalom leverésének emlékére, részletek.
-A Rádiószínház műsorában ezen a héten este fél 11-kor minden hétköznap Kemény István, Kedves Ismeretlen című regényének rádióváltozata megy itt a Kossuth rádióban. A nevelési könyv Krizsán Tamás története, azaz bukdácsolása a gyerekkorból az ifjúságig.
-“Scordatura – az elhangolt összhang” címmel Szurgyi Gergely gitárestje lesz ma este a fővárosban az Óbudai Társaskörben.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 3. szerda, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább