Kalendárium: Az ország legnagyobb szamizdatgyűjteménye jöhet létre Veszprémben

Az november 5-i adás tartalmából.
 

– Az ország legnagyobb szamizdatgyűjteménye jöhet létre Veszprémben.
Szamizdat – Erjedés a felszín alatt címmel új projektet indított a Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program és a PIM támogatásával. Cél a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása. Szeretnék, hogy országosan, de akár Kelet-Európában is egyedi gyűjtemény jöjjön létre Veszprémben. A Laczkó Dezső Múzeum jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdatgyűjteményének egy része, de magánemberek segítségét is kérik.
-Ma van Cziffra György születésének 100. évfordulója. Ma este Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara ad koncertet a Müpában. Az esten ősbemutatója lesz Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenyének. A zeneszerző saját személyes emlékei révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez. A műben Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni. A hangversenyen Balázs János Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt Magyar fantáziáját is megszólaltatja. Az összeállításban beszélünk az emlékév következő programjairól is. Megszólal: Cziffra György archív felvételről, Eötvös Péter zeneszerző és Balázs János zongoraművész, a Cziffra emlékév művészeti vezetője.
-November 6-án lesz 75 éves Tolcsvay Béla Kossuth-díjas popzenész, énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró. Interjú a művésszel.
-Keresztény színházi fesztivál az Újszínházban. A péntektől aktuális eseményekről beszél Bártfay Rita, az Újszínház dramaturgja, rendező és Viczián Ottó, az Újszínház művészeti igazgatója.
Hírek:
-Dobszay-Meskó Ilona – Tarr Ferenc: FEHÉRLÓFIA című zenejáték hallható november 6-án 10.30-kor a Budapest Music Centerben. Közreműködik:Óbudai Danubia Zenekar, Mesélő: Lukácsházi Győző, Karmester: Dobszay-Meskó Ilona. A Fehérlófia az egyik legismertebb és egyben legarchaikusabb magyar népmese. Dobszay-Meskó Ilona, kortárs zeneszerzőnő és Tarr Ferenc, szövegíró modern hangzású zenejátékot készített a meséből.Céljuk egyrészt ezt az izgalmas történetet hitelesen, a mai ember számára is érdekes módon előadni, ugyanakkor céljuk az is, hogy a legfiatalabbak a darabot hallgatva kedvet kapjanak a klasszikus zene hallgatásához.
-A Gesualdo Kamarakórus hangversenye 2021. november 5-én a a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban. A hangverseny műsora:- Liszt Ferenc: Pater noster, Liszt Ferenc: Ave Maris Stella, Mosonyi Mihály: 3. (F-dúr) mise – a Belvárosi Főplébánia-templomban fellelhető orgonás változatban. Vezényel:Uzsaly Bence András. Szólisták:Nász Renáta , Rusznák Luca, Horváth Csaba, Orgonál:Erdődy János.
Mosonyi Mihály 1848-49-ben írta F-dúr miséjét, ősbemutatója valószínűleg a Belvárosi Templomban volt. Ugyanott előadták 1944 karácsonyán is. Halottak napja közelében ezzel az előadással szeretnének megemlékezni a hajdani előadókról, zeneszeretetükről és élni akarásáról. A hangversenyre a belépés díjtalan.
-Királyi Városnap rendezvényei Kőszegen november 5-e és 7-e között. „Trianon és a nyugat-dunántúli események emlékezete Kőszegen”címmel történelmi emlékülést tartanak. Bokányi Péter irodalomtörténész az események korabeli irodalmi megjelenéséről tart előadást. A Jurisics várkiállításban ingyenes tárlatvezetés lesz Kőszeg és a királyi várossá válás történetéről, és előadást nézhetnek meg a látogatók a pilóta és fotográfus Almásy Lászlóról, akiről Az angol beteg című film címszereplőjét mintázták.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – november 5. péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább