Hajnal-táj: Új kiállító és közösségi teret is kapott a keszthelyi Balatoni Múzeum

A szeptember 27-i adás tartalmából.
 

Az anyanyelvi kultúra elsajátításának alapjait leginkább az iskolai oktatás kezdeténél, az óvodai képzés során fogadhatja be a gyermek, kivált egy számára idegen nyelvű közegben. Ezért a magyar nyelvű Kárpát-medencei óvodai program, amely a határokon túli területek magyarságát is célozza, többet tehet az anyanyelvi kultúra befogadásáért, mint a felnőtt kori tanulás.

Nem is gondolná a Kunlaposra látogató, hogy egy néhány méter magas kilátóból körül tekintve, mi minden láthatóvá válik a pusztai tájból. Jól látszanak az egykor vízjárta Sárrét magasabb és laposabb pontjai, a valamikori folyómedrek. Merthogy a karcagiak szerint a Tisza áradása idején csónakkal is el lehetett jutni a Nagykunság fővárosából a cívisvárosba, ahová annak idején az épp ezen a tájon vezető úton menekítette Debrecenbe a Szent Koronát Kossuth Lajos. A kilátó már több évtizede szolgálta az érdeklődőket, a puszta szerelmeseit, ám gerince egyre inkább megtörött ebben a szolgálatban. Most a helybéli gazdák anyagi támogatásának és kétkezi munkájának köszönhetően egy új kilátóról lehet óvó pillantásainkat a Mátra, valamint az Erdélyi Havasok felé vetnünk.

A Mátrai volt az első kisvasút, amely az országos program első, 10 milliárd forintos ütemében megújult. Most a felújítások folytatódtak: 635 millió forintból megújult a Gyöngyi gőzös és a gurulóállomány, valamint a sínek is.

Nemcsak a zsúfoltságra adhat megoldást, hanem új kiállító és közösségi teret is kapott a keszthelyi Balatoni Múzeum. Felavatták a Néprajzi Látványtárat, amely egy pályázatnak köszönhetően valósult meg. A galériás, kupolás épületrész a több, mint százéves néprajzi gyűjteménynek is helyet ad egy kiállítás keretében, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne is lehet.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 27., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva
Hangmérnök: Maksay Helga

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább