Hajnal-táj: Nógrád megye egyre több pontján tűnik fel barna medve

A szeptember 22-i adás tartalmából.
 

A jövő év tavaszán már közvetlenül a Kistolmácsi-tóig fog érni az az erdei kisvasút, ami 32 kilométer hosszan szeli át Zala megyét. A szerelvényein utazók több olyan helyszínt is felkereshetnek, amik élményeket kínálnak a természet kedvelőinek. Rikli Ferenc riportja.

Nógrád megye egyre több pontján tűnik fel barna medve. Míg korábban elsősorban a Karancs-Medves vidékéről, most a megye nyugati feléről, a Cserhátról derült ki, hogy a medvék ott is megfordultak. A nagyragadozók jellemzően Felvidék irányából jönnek, és az Északi-középhegység térségeiben fordulnak meg. Nálunk nem szaporodnak, csak élelem után kutatva vendégeskednek bocsaikkal. Védett állatok, és veszélyesek. Tehát erdei sétánkon nem árt az odafigyelés. Tarnóczi László riportja.

Az őszi macskakölyök szaporulat sok gondot okoz a menhelyeknek, főleg azért, mert nagyon sokan túl korán, 2 hónapos kor előtt választják el a kis állatokat az anyjuktól és szabadulnak meg tőlük. Ennek következményeként a kis állatok nagyon sérülékenyek lesznek. Az elválasztás sokszor kegyetlen módon történik. A Veszprém megyei Berhidán több alkalommal találtak ugyanazon a helyen macskatetemeket, kidobott macskakölyköket. Legutóbb egy nagyobb méretű papírzacskóba tettek apró kiscicákat. Nekik szerencséjük volt, megtalálták őket. Benkő Andrea a berhidai történet részleteit Koller Istvántól a Herosz fehérvári állatotthonának állatorvosától kérdezte.

A csirkék, tyúkok megfelelő takarmányozása elengedhetetlen, ha szép, egészséges tojásokat szeretnénk. Ezek a házi szárnyasok mindenevők, amit találnak a baromfiudvarban, mindent felcsipegetnek, ám a tojások, vagy húsuk szempontjából nem mindegy, hogy mit fogyasztanak el, mert rájuk is érvényes a mondás, amit megeszel, azzá leszel. Hasznos tanácsok a szakértőtől.

Közkedveltek a magaságyások a kertészek körében, nem véletlenül, hiszen viszonylag kicsi helyen több növény is termeszthető. A jól megszerkesztett zöldséges ágyások el tudják látni az egész családot például paradicsommal, különféle hagymákkal, sokféle salátával. Bozsik József riportja.

Falussy Péter régi vágya volt, hogy zöldséget termeljen. A koronavírus felgyorsította a tervek megvalósítását, és családjával együtt tavasszal már termelte is a sárgarépát, borsót, paprikát, paradicsomot, hagymát és szállította ki megrendelőinek. Azóta eltelt 5 hónap, és úgy tűnik megérte belevágni. Gergó Judit riportja.

Budapesttől 40 kilométerre található Kesztölc, ami a Neszmélyi borvidék része. Az egykor pálosok lakta helyen egy 1075-ből származó írásos emlék szerint már volt szőlőtermelés. Hogy milyen fajtákat termesztettek, arról nem szól a fáma. A meszes, kötött, löszös talaj és az egyedi atmoszféra magasabb savtartalmat ad a boroknak ezen a vidéken. A kesztölci bort ezért nevezik a Neszmély fűszerének. Itt termel szőlőt és borászkodik Szivek Péter, akivel egy kísérleti ültvényen beszélgetett Horváth Katalin.

A Nyírségi homok dombokon már javában szüretelnek, hiszen itt is termesztették, termesztik a szőlőt a családok és készítik a bort évszázadok óta. Mátészalka elhelyezkedése lehetővé teszi a homoki borok készítését. Itt is van még a kis családi szőlőkben az Izabella vagy Eperszőlő. Ez egy régi direkt termő, illatos szőlőfajta, ami Amerikából került hozzánk ám termesztése a Bortörvény alapján az ültetvényeken tilos, csak a háztáji szőlőkben, kertekben megengedett. Zsoldos Barnabás Stonavszki Tamás egyetemi tanár szőlőjében járt, ahol családi hagyomány a borászkodás.

Felújították a Kővágói pincesort Abasáron. A település nemcsak a borairól híres, hanem különleges, állandó hőmérsékletű borospincéiről is, melyek még a Mátrában is kuriózumnak számítanak. Eddig azonban gyakorta beáztak és az esővíz nagy kárt tett ezekben a régi, több száz éves pincékben. Egy Leader-pályázatnak köszönhetően az önkormányzat kiépítette a csapadékelvezetést és leburkoltatta a sétányt. Pilisy Csenge riportja.

Az István Nádor borlovagrend találkozót szervezett Miskolcon. A borászok hallhattak egy ötletről, vagyis a lovagrend borai között a jövőben fellelhető lesz a Méteres bor.- Egy méteres palackokba töltik majd a nedűt. B Tóth Erika riportja.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 22., kedd, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább