Hajnal-táj: Lassan érik, és nem csak finom, de a rák ellen is hatékony

A március 28-i adás tartalmából.

Hat díjból hármat Balaton-felvidéki épületek vittek el a 4. alakalommal meghirdetett Év Balatoni Háza pályázaton. A hagyománykövetés illetve a természeti környezet megőrzése volt a legfőbb szempont a bírálat során. A jövő évi megmérettetésre már most lehet nevezni. A szervezők nem titkolt célja a követendő példa felmutatása az építészek és megrendelők számára, hogy a Balaton vidéke sokáig megőrizhesse sajátos, meghitt jellegét.

Lassan érik, és nem csak finom, de a rák ellen is hatékony. Az Egri Piros alma megmentését tűzte ki célul az Egri Kertbarát Kör Egyesület. Az ötvenéves civil szervezet 10-12 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megpróbálja felkutatni és megmenteni a történelmi múlttal rendelkező növényfajtákat. Az Egri Piros alma elterjedt tájfajta volt valamikor, ám a nagyüzemi termesztés kiszorította a termelésből. Most az egyesület emlékkerteket szeretne létrehozni, ami egyszerre szolgálná a gén- és fajtamegőrzést.

Drága a paradicsom , a paprika és az uborka, így az emberek többsége csak megfontoltan vásárol primőröket. Az utóbbi egy évben jelentkező áremelkedés okai összetettek: többek között nőtt a munkaerő, a termelésben felhasznált anyagok és az energia ára. 40-50 %-os termelési költségnövekedés történt, ám a termelők így sem tudják a megnövekedett költségeiket teljes mértékben érvényesíteni az átadói árakban, mégis drága a fóliában termelt zöldség fogyasztói ára.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 27., vasárnap 5:00

Szerkesztő:Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább