Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Indul a Szüret – nemcsak a dűlőkben, hanem az egri Szépasszonyvölgyben is

A szeptember 19-i adás tartalmából.
 

Nyírgyulaj egy nyírségi település a dinamikusan fejlődő Nyírbátor szomszédságában. A közelségnek, az autópályának, az ipari parknak vannak némiképp hátrányai is, de összességében több az előnye a településen élő számára. Ezt az ott élők abban mérik le, hogy van munkalehetőség, tudják településüket fejleszteni.

A hét végén rendezik meg országszerte a Kulturális Örökség Napját. Egerben szombaton 11 órától a műemlékek mesélnek. A Bródy Sándor Könyvtár 2019 nyarán – a Nagypréposti Palota felújításának idejére – új helyszínre költözött, amelyet az idei Kulturális Örökség Napján rendhagyó tárlatvezetéssel mutatnak be az érdeklődőknek. A Kossuth Lajos utca 12. alatti épület a ferences templom és rendház udvarán épült fel, és eredetileg Szent Ferenc Otthonnak nevezték. A neobarokk díszítőelemekkel gazdagított épület tervét dr. Wälder Gyula műegyetemi professzor honorárium nélkül készítette el. A kivitelezés a Nagy Testvérek munkája, a dísztermet Unghváry Sándor freskói díszítették.

Idén a járványhelyzet miatt elmaradt Szombathely északi városrészében a Herényi Virágút, és a Herényi Esszenciák elnevezésű rendezvények. A szervezők azonban úgy döntöttek, hogy valamivel megpróbálják kárpótolni a közönséget és az itt működő kertészeteket. Ezért e hétvégén egybegyúrták a programokat és Kertészeket éjszakája címmel egész napos kertészeti-kulturális rendezvénysorozatot kínálnak az ide érkezőknek.

Indul a Szüret – nemcsak a dűlőkben, hanem az egri Szépasszonyvölgyben is. Eger kétnapos szabadtéri pincefesztiválja bepillantást enged a hagyományos szüretek hangulatába és a borkészítés folyamataiba. Szombaton 10 órakor traktoros felvonulással és a szüreti koszorú megszentelésével kezdődnek a programok, majd a mulatságon átadják a Pro Agria civil szakmai díjat is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 19., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva
Hangmérnök: Szabó Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább