Hajnal-táj: Az idén tíz éve annak, hogy törvényes a pálinka szabad magánfőzése

A szeptember 20-i adás tartalmából.
 

Az 50-es években a Kárpáti típusú gímbikákból a Lónyai ősrengetegben maradt néhány mutatóban. Ezeket óvták az erdészek, vadászok, sőt a 80-as években moratóriumot is hirdettek védelmükben. Ma már a beregi és a szatmári síkságon mindenütt jelen van. Legnagyobb populációja, illetve az okszerű vadgazdálkodás következtében kapitális példányok vannak a Bockereki vadásztársaság területén.

Az idén tíz éve annak, hogy törvényes a pálinka szabad magánfőzése. Ebből az alkalomból szeptember 27-én a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület ünnepséget szervez az elsők közt készített pálinka helyszínén, a Zala megyei Becsehelyen. A kivételes kezdeményezéshez minden magánfőző virtuálisan, otthonról a pálinkafőzője mellől bekapcsolódhat az egyesület Facebook-felületén keresztül.

Idén igazán sokan horgásztak a Balatonon, hiszen például tavasszal és a nyár elején a vírusjárvány miatt ez egy jó elfoglaltság volt a szabadban. Ezzel párhozamosan megugrott a szabálytalankodók száma is. A fogásokat persze befolyásolta a meleg nyár, ám most, ha hűlni kezd a víz, jó eséllyel lehet majd ragadozó halakat fogni.

A járvány második hullámában ismét problémát jelent a templomokban a szenteltvízhez való jutás, hiszen a közös edény most nem használható. Polgárdiban a Szent István Katolikus Templomban élelmes megoldást választottak, a bejáratnál nemcsak egy fertőtlenítő adagolót, hanem ehhez hasonlóan egy szenteltvíz adagolót is kihelyeztek. A méregdrága megoldásokhoz képest a furfangos ötlettel egyszerűen megoldható a probléma a pandémia második hulláma alatt is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 20., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva
Hangmérnök: Poór István

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább