Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A méhek életére is kedvezőtlenül hat a klímaváltozás

Az október 9-i adás tartalmából.
 

Egy jómódú parasztgazda 1866-ban épült házából alakították ki a békési tájházat, ahol a parasztgazdaság összegyűjtött emlékeit, berendezési tárgyait, eszközeit nézhetik meg az érdeklődők.

Diósgyőr határában a Baráthegy északi lejtőjén épült föl a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága. Az 5 hektáron elterülő majorságban különféle manufaktúrák működnek, ahol többek között fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Az egyik legfontosabb mezőgazdasági tevékenységük a kecsketartás. A sajtmanufaktúrában 7 fogyatékos ember foglalkozik a sajtkészítéssel, 9 pedig az állatgondozással. A cél a minőségű sajtkészítés. Termékeik ott vannak a kézműves piacon és az idén még az etyeki sajtmustrán is elindultak. Az eredmény egy arany és bronz minősítés. B Tóth Erika először Font Zsuzsanna üzemvezetőt kérdezte.

Történelmi, tájképi, ipartörténeti emlékekben bővelkedő táj a Medves-vidék. Ez a hely a világ első határon átnyúló geoparkjának, a Novohrad-Nógrád Geoparknak a központi területe. Itt rendezték meg először 2013-ban a Medvesi Fotós Maratont, ami a várakozásokon felül sikerült. A hétvégén újra fotós maratont tartanak, pénteken kezdődik, és vasárnap estig tart a program, ahol még páncélos lovagokat is fotózhatnak a salgói várban.

A ’60-as évektől 2015-ig úgy tűnt, hogy a korábban őshonos menyhal kiveszett a Balatonból.
2015-től kezdődően azonban az évente ismétlődő ivadék visszatelepítésnek köszönhetően ismét felbukkantak a faj egyedei. Az idei telepítés éppen múlt pénteken történt meg, 11 ezer darab menyhal ivadékkal. Közben a Balatoni Limnológiai Intézet kutatóinak sikerült két példányt kifognia a korábbiak közül, amivel, a horgász észleléseken túl, igazolhatják a hal tényleges jelenlétét a tóban. Kuti-Hajdufy Eszter interjúja.

A Túr Romániában ered, és Garbolcnál lép Magyarországra. Kevesen tudják, hogy a folyó Magyarországon kettéválik. Sonkádtól egy nyílegyenes, nyolcvan éve ásott ág fut a Tiszának, ezt nevezik Új-Túrnak. Az eredeti ág, az Öreg-Túr pedig kanyarog Túristvándi, Olcsvaapáti felé. Vadregényes víz, igazi horgászparadicsom. Itt készült Zsoldos Barnabás riportja.

Az óriástökök világrekordja 1190 kg, amit egy belga termesztő tart. Nem ritka az 1 tonna feletti óriástök sem, és a verseny egyre kiélezettebb: míg korábban az amerikai kontinensen teremtek a nagyobb példányok, az elmúlt években az európaiaké lett a világbajnoki cím. Az óriástök-növesztésnek magyar vonatkozása is van: az első eredmények egy mexikói és egy magyar tök keresztezésével jöttek létre. Az óriástök termesztés nálunk is hobby. Tök jó hét lesz a hétvégén Martonvásáron, ugyanis megrendezik a Fitohorm országos tökmérő versenyt. Ide nevezett be egy borsodi fiatalember Elek István aki Baktakéken él és kertjében óriás tök termett, amit az országos TÖK kiállításra is elvisznek. Vele készült B Tóth Erika riportja.

Támad a puszpángmoly. A hernyó kb. 4 cm hosszúságú, sárgászöld színű fekete és sárga csíkokkal, fekete pöttyökkel, fehér szőrcsomókkal.
Imádja a puszpángot. Évente 3 rajzása van. Petéit a levélek fonákjára rakja le, a kikelt hernyók itt élnek és lerágják a leveleket. Muszáj ellenük védekezni. Zsigó György növényvédelmi szakértőt kérdezte Bozsik József

Vedd a hazait! Kézműves piacon vásárolnak és maguk is ott értékesítenek. Saját maguk alapozták meg a tiszaeszlári kis gazdaságot ahol minden családtagnak megvan a feladata. A régióban egyedül ők készítenek száz százalékos juhtejből sajtot, joghurtot, túrót. Volenszkiné Tóth Ágnessel és Volenszki György gazdálkodóval készült Korpás Éva riportja.

A klímaváltozás a méhek életére is kedvezőtlenül hat. A szélsőséges éghajlati ingadozások a növények virágzását kiszámíthatatlanná teszik, amihez a méhek nehezen tudnak alkalmazkodni. Ebből következően a méztermelés is csökken. Így az év vége felé közeledve a méhészek azt mondják, rossz évet zárnak. Kevés mézet tudtak pergetni, így drágább is ez a természetes édesség, de talán kitart tavaszig és a hazai mézfogyasztást ki tudják szolgálni. Kovács Balázs nagykanizsai méhésszel készült Rikli Ferenc interjúja.

Még tart a betakarítás Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvényén, Lengyeltóti határában. Az idei termés mennyiségét és minőségét is jelentősen befolyásolta a kedvezőtlen időjárás, ami érezhető a dió árán, azonban nem ez határozza meg, hogy többet fizetünk-e érte a boltokban. Úgy tűnik, egyre nagyobb szerepet kaphat a hazai piacokon az olcsóbb, amerikai dió. Varga Tünde a Somogy megyei diótermesztő kft. ügyvezető igazgatójával, Cziráki Imrével beszélgetett

Bár kicsi részt kap a hazai gyümölcspiacon, mégis egyre népszerűbb a „Szedd Magad”-mozgalom. Jóval olcsóbb és frissebb a bolti gyümölcsnél a magunk szedte, ez biztos. Pomázi gyümölcsösében nosztalgikus tájfajtákat, de népszerű és télálló almákat is termeszt egy fiatal gazdálkodó. A dolinai gyümölcsöskert legfontosabb szolgáltatása a Szedd magad! akció, ami az internet segítségével, de máig terjed „szájról szájra” is a fővárosiak és agglomerációban élők között. Úgy tűnik, a mozgalom tényleg virágkorát éli, bár az is igaz, nagyvárostól távolabb (márpedig a gyümölcsültetvények jó része ilyen) továbbra sem egyedüli megoldás a gazdálkodóknak ez a forma.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 9., péntek, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább