Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A mai szombat a turizmus világnapja

A szeptember 26-i adás tartalmából.
 

A világjárvány hazai megjelenésekor, tavasszal úgy vélekedtek az érintettek, hogy idén elmarad Szegeden a könyvhét. Végül is, a múlt hét második felében megtartották ezt a jeles eseményt. Még az ilyenkor megszokott eseményt, a Szegeden élő nemzetiségek kulturális bemutatóit is megrendezték, és ha kissé mérsékelten is, de sok könyv olvasóra talált. Hagyományosan a Somogyi könyvtár munkatársai szervezték a könyvhetet.

A mai szombat a turizmus világnapja. Országszerte akciókkal várják ezen a napon a vendégeket. Idegenvezetők érdekes történetekkel tetszik a szokásosnál is színesebbé a városlátogatásokat. Egerben történelmi élménysétát ígérnek kosztümös idegenvezetéssel. A múlt századot idézik fel ilyenkor: korhű ruhákban keresik fel az egykori mesteremberek házait vagy felidézik neves egriek életét, és bepillantanak az egyébként zárt, kicsiny belvárosi udvarokba.

Harmadik alkalommal rendezik meg Vasvár környékén a Hegyháti Tájoló elnevezésű kétnapos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző programsorozatot. A nyitott pincék, szőlőpréselés, túrák mellett még parasztolimpián is kipróbálhatják magukat az ide érkezők a rendezvénybe bekapcsolódó 15 hegyháti településen.

A népművészeté lesz a főszerep hétvégén a zalaegerszegi Gébárti Kézművesházban és környékén. A Dunántúli Mesterségek Ünnepe mellett több népművész is bemutatkozik a többnapos rendezvényen, amely egyébként fő helyszíne az országos Népi Kézművesházak és Galériák Hétvégéjének is. Lehet szőni, fazekaskodni, faragni – vagyis igazi mesterektől lehet ellesni a mesterség fortélyait.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 26., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva
Hangmérnök: Maksay Helga

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább