A coeliakia (lisztérzékenység) a népesség 1-2%-át érintő autoimmun betegség, az érintetteknél az elfogyasztott glutén gyulladásos folyamatot vált ki a vékonybél-rendszerben A glutén a gabonafélékben – búza, árpa és rozs – található összetett tároló fehérje, más néven a sikér. A betegség komoly következményekkel is járhat, ezért gyanú esetén érdemes kivizsgáltatni, nem elég egyszerűen gluténmentesen táplálkozni. A coeliákia egyike a leggyakoribb, alul-diagnosztizált krónikus betegségeknek, Európában mindössze a betegek 15-20 %-át diagnosztizálják, azaz 7-8 esetből csupán egyet!
Megszólalók:
Koltai Tünde a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke
Vajda-Nagy Erika a Heim Pál Orsz. Gyermekgyógyászati Intézet Cöliákia centrumának dietetikusa
dr. Karoliny Anna gasztroenterológus, a Heim Pál Orsz. Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa
Székelyhídi Julianna felnőtt lánya, az unokája, és ő maga is lisztérzékeny
Felfedező – az egészségről – Kossuth Rádió – június 17., kedd 14:34
Szerkesztő: Veress Ágnes
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.