A perlit túlnyomó részt üveges, savanyú vulkáni kőzet, amelyet Magyarországon egyetlen helyen bányásszák, a Pálháza melletti Gyöngykőhegyen. Gyors hevítés hatására a térfogata jelentősen megnő. Ennek mértéke függ a nyersanyag minőségétől, duzzasztási hőmérsékletétől és az időtartamtól. A pálházi perlitbánya 1958 óta működik, a kitermeléshez közeli előkészítő üzemben történik a kőzet őrlése, szárítása és osztályozása. A hazai szükségleteken túl a perlit döntő hányadát külföldön értékesítik. Csak néhány fontos felhasználási területe: környezetvédelem; hőszigetelés; építőanyag, élelmiszer, gyógyszeripar; mezőgazdaság. Ebben a műsorban maga a termék és az előkészítés van a központban.
A hely – Kossuth Rádió – június 10., kedd 11:00
Műsorvezető: Burkert Rudolf
Szerkesztő: Pálfi Balázs
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.