– A növényi alapú étrend élettani hatásai
Napjainkban a hangsúlyosabban növényi alapú étrend vagy akár a kizárólag növényi ételek fogyasztását „megengedő” vegán táplálkozás egyre növekvő népszerűségnek örvend. Egyre több az olyan vegán étel, ami egy-egy húsételt vált ki. Ennek élettani hatásairól, egészségügyi javallatairól beszélgetünk, s megbeszéljük, hogy kinek jó s kinek biztosan nem jó a vegánság.
– A szenzorosság avagy a a szuperérzékenység
A legújabb kutatások szerint a lakosság 10 százaléka érintett a szenzorosságban vagy ahogy újabb nevezik, a szuperérzékenységben. Ők azok, akik érzékenyebben reagálnak az ingerekre, nehezebben nyílnak meg viszont az átlagnál kreatívabbak, intellektuálisabbak. Nekik azt kell megtanulniuk, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, a környezetüknek pedig azt kell megtanulniuk, hogy ők nem átlagosan reagálnak az ingerekre. Hogy lehet kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kialakítani s mindenki hasznára fordítani – erről beszélgetünk Vámos Róbert fejlesztővel, szenzoros specialistával és Szabó Eszter klinikai szakpszichológussal.
-Pénzügyi tudatosság a digitalizáció segítségével
Pénzügyi tudatosság körkép – Vállalkozók, startupok pénzügyi tudatossága a digitalizáció segítségével (a témát később szeretném kibontani egy hosszabb blokkban is) Vendégek: Pintér Éva: startup pénzügyi tervezés, Bagó Péter: digitalizáció – mindketten a Corvinus Egyetem munkatársai.
-Megelőzhető-e a pánikroham?
A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. 10-ből már 3-4 ember érintett, de egyre növekszik a számuk. A fő tünetek erős szívdobogás,nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom, diszkomfort, akár halálfélelem, ezeket gyakran összekeverhetjük más betegségek tüneteivel. Megelőzhető-e a pánikroham s miként gyógyítható? Erről beszélgetünk Kökény Tibor pszichológussal.
Délelőtt – Kossuth Rádió – január 14., kedd 9:05
Szerkesztő: Herczeg Tibor
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.