– Kacsaetető automatát helyeztek ki az egri Érsekkertben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiltakozik: azt mondják, hogy „soha, sehol, semmivel” ne etessük a vízi madarakat, mert megváltoztatjuk a viselkedésüket és a táplálkozásukat…
– Épülnek a hajók, pénteken indul az idei Tisza-tavi Pet Kupa. 19 hajó száll majd vízre holnap. A négynapos szemétszedő mozgalom az újrahasznosításra is felhívja a figyelmet. Újdonság lesz, hogy a 400 önkéntes mellett egykori olimpikonokból is összeállt egy csapat és ki lehet próbálni azokat az innovációkat is, amelyek a folyóból kiszedett hulladékokból készültek…
– Nem jelentenek veszélyt a fürdőzőkre azok a szennyező anyagok, amelyeket a Balatonban találtak a kutatók. Számos gyógyszer- és növényvédőszer-maradványt, valamint naptejet, sőt kábítószert is ki tudtak mutatni a tó vizéből. A tó szennyezésének mérséklése, és a Balaton megfelelő vízminőségének hosszú távú fenntartása az élővilág szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír…
– Már Siófokon is találunk kihelyezett, ingyenes gyermekmentő mellényeket. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tudatos prevencióval próbálja felhívni a strandolók figyelmét a biztonságra. Nemrég oktatófilm is készült óvodásoknak, gyerekeknek. Tavaly kilenc áldozata volt a Balatonnak, és a múlt vasárnap is vízbe fulladt egy férfi…
– Izgalmas világ a fűszernövények használata a gasztronómiában. Finom például a rozmaringos sült hal és báránysült, a tárkonyos ragu leves, vagy a palócleves kaporral. A levendulát viszont, mint nyugtató hatású növényt, az illatterápia során használhatjuk fel, például a kispárnánkba téve..
– Fiatal gazda sorozatunkban az ország valószínűleg legfiatalabb chilitermesztőjével találkoztunk. Kőszegi Olivér nemcsak a világ legerősebb paprikáit gondozza kiskertjében, de olyan szószokat, olajakat, lekvárokat és csatnikat készít belőlük, melyekből mára két tucat díjat zsebelt be a legrangosabb nemzetközi versenyeken. Legutóbb néhány hete lett ezüstérmes szilvás chili lekvárjával a texasi Zest Fest gasztro világversenyén. A 24 éves kertésznek készülő fiatalemberrel Belényi Barbara beszélgetett…
– Bár még hónapok vannak hátra az őszi betakarításig, de jelenleg kiváló tormatermés ígérkezik. A bizonytalanságot most is a felvásárlási árak jelentik, pontosabban az, hogy nincsenek. Július végéig kellene megkötni az erről szóló szerződéseket, de egyelőre kivárnak a felvásárlók. Az biztos, hogy kiürültek a raktárak és a Lengyelországot sújtó aszály is a keresleti piac erősödését jelzi előre…
– A kaszálás, a szálastakarmány betakarítása, bálázása már folyamatosan zajlik Békés vármegyében. A betakarítóknak sietniük kell, mert a nagy kánikulában minden perc számít, hogy ne száradjanak ki a fűfélék és megmaradjon a takarmány beltartalma is az állatok számára. Horváth Szabolcs Tóth Krisztián családi gazdálkodót kérdezte…
– Teje szinte tejszínes, sajtkészítéshez egyenesen kiváló. A Pellérdi Sajtműhely csakis ennek a kis termetű, angolszász eredetű szarvasmarhának a tejét használja és az állományuk vérvonalát is tisztán tartják, tenyésztési programjuk van. A szinte kecses jószágok a nagy-britanniai Jersey szigetéről kapták a nevüket és hagyományosan jól tejelnek, a tejük összetétele pedig elsőosztályú. Érdekes, de nehéz csak érlelt sajtokban gondolkozni, mivel a fogyasztók akár hétről hétre szeretnék ugyanazt a terméket vásárolni. De Dombai Szandráék alkalmazkodnak az igényekhez…
– A magyar kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra. Háromszor annyi uniós támogatás jut egyébként az ágazatra, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban. Ebből a keretből hirdettek meg most 2, egymásra épülő, a feldolgozóipart érintő pályázatot, amelynek részleteiről Papp Zsolt György, a KAP Végrehajtásért felelős államtitkára Nagy Margitnak adott tájékoztatást…
Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 27., csütörtök 5:00
Szerkesztő: Füredy Zsolt
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.