Hajnal-táj: Június elseje óta ismét lehet pontyra horgászni a Vajdaságban is

A június 14-i adás tartalmából.
 

Megszűnt a tilalom, június elseje óta ismét lehet pontyra horgászni a Vajdaságban is. Csakhogy vannak olyan területek, ahol bőséges ugyan a pontyállomány, mégis kevés a kapás. Mi lehet az oka, és milyen módszerrel lehet sikeresen horgászni? Tanácsok Hajnali csali rovatunkban.

Kerteket, utakat öntött el a saras villámárvíz, a lakók homokzsákokkal próbálták védeni az otthonaikat az elmúlt napok heves esőzései miatt Heves vármegyében. Perceken múlt, hogy nem történt tragédia Vécsen, ahol a tűzoltók mentettek ki egy családot, akiknek körbevette a házát a víz. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre több településen lenne szükség zárportározóra.

Nemcsak Hevesben okozott gondot a víz. Járhatatlan utak, elzárt településrészek, kidőlt fák és szerkezetig sérült házak maradtak a Vas Vármegyében az elmúlt napok nagy esőzései révén megindult áradások után. Először a határmenti Pinka majd a Rába lépett ki medréből, mindehhez pedig még egy tornádó is társult Narda községben.

A Rába után pedig dunai helyzetkép: a Szigetközben már megkezdődött az apadás, és hamarosan az árvíz utáni takarítás is elkezdődhet.

Hat évvel ezelőtt ünnepelte Bakonybél apátságának 1000 éves alapítását. A bakancsos turizmus már jó ideje felfedezte magának a Bakony gyöngyszemét, így érdemes jó előre szállásról gondoskodni, ha több napot szeretnénk eltölteni a környéken. Bakonybél nemcsak kirándulások kiindulópontja, ha a település tábláját el sem hagyjuk, akkor is sok látnivalót kínál.

Nem kíméli a szőlőt, az almát de a rózsát sem. A lisztharmat komoly fejtörést okoz a kertészkedőknek. De hogyan lehet védekezni ellene? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

Térképet készítettek a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Környezeti-és Természetföldrajzi Tanszékének kutatói az úgynevezett inváziós, azaz nem honos, károkat okozó növényekről. Közöttük vannak olyan növények, amelyek már évszázadok óta itt élnek.

A jászladányi tehenészet állománya csaknem hétszázzal gyarapodva kétezerre nőhet a közeljövőben, miután megépítették a megfelelő méretű istállót, az új fejőházat, és megvalósult a többi szükséges műszaki beruházás is. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Szatmári Cégcsoport által megvalósított fejlesztések összértéke meghaladja a tíz és fél milliárd forintot. A beruházásokhoz a Vidékfejlesztési Program forrásai is hozzájárultak.

Hamarosan elkezdődhet az állattartó telepek fejlesztése és modernizálása a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének részeként. Ennek köszönhetően újra növekedhet idehaza az állattenyésztési kedv. A nemrégiben Dabason rendezett szakmai eseményen több, mint ötszáz gazdálkodó vett részt, a legnagyobb érdeklődés talán nem véletlenül az állattenyésztésről és az élelmiszeripari beruházásokról szóló beszélgetéseket kísérte. Mint elhangzott: ezek a pályázatok komoly előkészítéseket igényelnek, ráadásul komoly összegekről is van szó

Ismét díjazták a legjobb balatoni borokat. Immár 21. alkalommal szervezte meg a Balatoni Szövetség régiós borversenyét, ahol a Balaton legjobb borai mérettetik meg magukat. A tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak a minőség lett egyre jobb az elmúlt évek alatt, hanem a kínálat is.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 14, péntek 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Pilisy Csenge

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább