Hajnal-táj: Javában zajlik a méhrajzás

A május 30-i adás tartalmából.
 

– Jól van a meglőtt hajdúnánási fehér gólya! Még áprilisban került be a Hortobágyi Madárkórházba, a szárnyát érte találat, meg kellett műteni. A sérülés alapján egyértelmű, hogy valaki céltáblának használta a madarat. Az eset összefogást hozott: a Hortobágyi Madárkórház, a hajdúnánási önkormányzat és helyi a lakosok segítségével próbálják megtalálni a tettest. A Madárkórház szerint állatkínzás és természetkárosítás történt, ezért a Nemzeti Parkkal feljelentést tettek. Gyarmati Péter beszélgetett Déri Jánossal, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány igazgatójával.

– Javában zajlik a méhrajzás. Egerben naponta többször riasztják a katasztrófavédelem munkatársait, mert iskolaudvaron, utcán vagy lakóházak ablakán, teraszokon találnak méhrajokat. A szakemberek igyekeznek megmenteni és befogni a rovarokat.

– A fák fontos oxigéntermelők, károsanyag kibocsátás csökkentők, élőhely biztosítók, és még a klímára is komoly hatást gyakorolnak. A Hatvanezer Fa önkéntes erdősítő, fásítói négy év alatt létrehoztak egy harminc hektár őshonos erdőt, de örökbe is fogadtak fákat Békéscsabán és környékén, illetve számtalan közösségi, érzékenyítő és cselekvő programot valósítottak meg. Horváth Szabolcs Poliák Pállal, az egyesület alelnökével beszélgetett az ifjonc Ancsin erdőben.

– Kissomlyó, Nádasdladány, Véménd, Balatonalmádi és Fehérvárcsurgó – hogy mi köti össze ezeket a településeket? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatának segítségével idén ezek a települések valósíthatnak meg madárbarát fejlesztéseket. Benkő Andrea Fehérvárcsurgóra utazott, hogy a tervezett fejlesztésekről beszélgessen Rozbachné dr. Vágner Melindával, a kulturális és turisztikai bizottság tagjával.

– Egy, a gyümölcséért termesztett trópusi növény a maracuja, ami sajnos hazánkban kevésbé ismert. Évelő, örökzöld, kúszó növény, ami elérheti a tizenöt méter hosszúságot is. Az érett gyümölcse pedig frissen fogyasztható, íze erősen savanyú, aromás, és még a magja is ehető. Bozsik József tanácsai.

– Egy hónappal korábban kezdődik az áfonyaszüret a Zala vármegyei ültetvényen. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint igazi sikertörténet az áfonyatermesztés hazánkban. Tamás Attila külföldről hozta a tapasztalatot, négy hektáros ültetvényét ma családi keretek között bio módszerekkel művelik, a szüretet pedig nagyrészt a Szedd Magad akció keretében oldják meg.

– A sárgadinnyét 2 hét múlva már meg lehet kóstolni Heves vármegyében, a görögre picit még várni kell. Az erdőtelki Slakta család felére csökkentette az ültetvényt, mert nincs munkaerő, duplájára emelkedtek a költségek, és nem tudni, mennyi gyümölcsöt tudnak eladni. Slakta Gyulával Pilisy Csenge beszélgetett.

– A belföldi görögdinnye termés több, mint 30%- a Békés vármegyéből származik. A nagy fólia sátras termelést évek óta alkalmazzák, ezekről a helyekről ugyanis hetekkel hamarabb lehet szüretelni a hazai dinnyét. Horváth Szabolcs Göcző Mátyást, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnökét kérdezte.

– A NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére május 24-i kezdettel a belügyminisztérium kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot. Ennek gyakorlati fontosságáról halljuk Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökét.

– A Balatonkenesén élő László Szabina alig múlt húsz éves, de máris aktív tagja a családi gazdaságuknak. Egyetemi tanulmányai után szeretné folytatni édesapja munkáját. Tartanak marhákat, sertést és persze baromfit, nyulat, galambot, de a fő profiljuk a hízóbikák nevelése. Fiatal gazdákat bemutató sorozatunkban Felszeghy Csaba beszélgetése.

– El a kezekkel a vajtól! Mi a tehenekben bízunk! – címmel sajtóközleményt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács, hiszen újabb nemtelen támadás érte a hazai állati termékpályát. Ezúttal a tejtermékek, közülük is a vaj került célkeresztbe az egyik legismertebb margaringyártó legutóbbi reklámkampányában. Az ügyről elsőként Győrffy Balázst a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét kérdeztük.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 30., csütörtök  5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább