Délelőtt: A klímakészülékek használatát tanulni kell

A május 28-i adás tartalmából.
 

– A nyár beköszöntével egyre többen használnak klímakészülékeket, ám ennek használatát tanulni kell. Nem mindegy, hogy a hideg levegő hova áramlik, mert súlyos mellhártyagyulladást okozhat egy rosszul beállított hideg légáramlat, miközben nyugodtan alszunk a hűvös szobában. Nem mindegy a hideg levegő hogyan áramlik, mert egy rosszul beállított légkondi hatásfoka csökken, ami súlyos ezrekkel növelheti az üzemeltetési költséget. A légkondi nagyon hasznos, de minden évben tiszíttatni kell, különben a benne megtelepedett gombák betegséget okozhatnak, mégis sokan megspórolják ezt a szezon eleji takarítást. Praktikus tanácsokat kérünk Várkonyi Nándortól, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége elnökétől.

– Erdélyi vak sorstársainknak segít egy fiatal alapítvány, mely célul tűzte ki, hogy az érintettek anyanyelvükön tanulják újra az életet. A rehabilitációs folyamat során egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben kell újrafogalmazniuk mindent, amit nem látnak, ezért is a szlogenjük: Magyar vaknak magyar iskolát! Az alapítvány emellett programokat szervez, akadálymentes koncerteket, színházi előadásokat és most nyáron egy tábort, ahol fogyatékkal élők és egészséges fiatalok együtt lesznek, tanulva a közös, örömteli életet.
Megszólaló: Gazdik Kati szinkronrendező, a Magyar Vaknak Magyar Iskolát Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nemes-Nagy Tünde kuratóriumi tag

– Társasház rovat

– A sakk köztudottan kiváló hatással van az agyra, a gondolkodásra, intellektuális fejlődésre. Ráadásul idősek szívesen tartják karban magukat szellemileg sakkjátékkal. Anno sok városban voltak kültéri sakkasztalok ahol legtöbbször nyugdíjas öregurak játszottak, később gyerekek, ezek eltűntek, de máig vannak sakk-körök, ahol szellemileg topon tartják magukat az idősebbek. Milyen lehetőségei vannak azoknak akik szeretnének az intellektuális élvezetért játszani, szellemileg frissek maradni, erről beszélgetünk a Sakkszövetség elnökével, Nádasi Tamással.

Délelőtt – Kossuth Rádió – május 28., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább