Délelőtt: Kevés az autószerelő

A május 27-i adás tartalmából.
 

Úszástanulás felnőtt korban
Becslések szerint a 40-es korosztály közel felének nincs kellő vízbiztonsága, a 60 pluszosoknak pedig több, mint fele egyáltalán nem tanult meg úszni. Sokan már attól is rettegnek, hogy hajóra szálljanak, vagy vízpart közelébe menjenek. Unokával pedig sokkal bonyolultabb ezt a hiányt áthidalni. Milyen lehetőségek vannak felnőtt korban arra, hogy megtanuljunk úszni? Mennyiben más az úszásoktatás, mint kisgyermek korban? Mennyi tanulásra van szükség ahhoz, hogy valaki képes legyen magabiztosan a víz felszínén maradni?

Kevés az autószerelő
Közel ezren tanulnak évről-évre autószerelő iskolákban, de mindössze 120 diák helyezkedik el autószerelőként. Ezen próbál változtatni a szakma. Május 31-én tartják az Autós Szakmák Tanulmányi versenyének döntőjét a Győri Egyetemen. Miért népszerűtlen ez a szakma? Mennyire kell gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez (elektromos autó, új alkatrészek stb.)? Miért érdemes ezt a hivatást választani?

Hatékonyságnövelés
Hogyan tudjuk a feladatainkat úgy szervezni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből, de közben ne merüljünk ki? Értékrend, jövőkép, célok és prioritások? Miket kell meghatároznunk ahhoz, hogy az időnkkel jól gazdálkodjunk?

Akadálymentes/ Szociális farm megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására
Több, mint 30 olyan kert működik Magyarországon, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Tavaly november óta új jogszabály is segíti a szociális alapon működő farmokat.

Egészségértés
Mindig az orvosoktól várjuk a megoldást, holott legtöbb betegségnek a helytelen életmód a kiváltó oka (pl.cukor, inzulin, elhízás, koleszterin stb.)Csak a zsírmáj pl. több, mint hárommillió embert érint. Holott életmódváltással egyértelműen megelőzhető, de vissza is fordítható a betegség. Ám hiába az orvosi diagnózis és életmódtanács, ha azt a beteg nem érti, nem fogadja el, vagy egyszerűen nem képes alkalmazni a hallott információt. Hogyan lehet ezen javítani?

Délelőtt – Kossuth Rádió – május 27., hétfő 9:05

Szerkesztő: Belényi Barbara
Műsorvezető: Balog Tamás

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Olvasson tovább